IT

Samarbeid om nytt nasjonalt fibernett

UT: Sammenknytning av fibernettene skal gi bedre og rimeligere tjenester utenfor de sentrale byområdene.
UT: Sammenknytning av fibernettene skal gi bedre og rimeligere tjenester utenfor de sentrale byområdene. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
18. mai 2011 - 11:58

I løpet av året dannes samarbeidsselskapet Fiber Norge, som knytter sammen nettene til en rekke fiberselskaper landet rundt.

Første fase er allerede i gang, med forbindelse til og fra Oslo på begge sider av Oslofjorden, med Drammen, Tønsberg og Fredrikstad.

Neste fase knytter opp Buskerud og Telemark.



Startet i distriktet BEDRE: Arnkjell Farmen hos Fiber Norge satser på at det nye samarbeidet skal gi bedre kapasitet og tjenester i regionene.
Startet i distriktet BEDRE: Arnkjell Farmen hos Fiber Norge satser på at det nye samarbeidet skal gi bedre kapasitet og tjenester i regionene.

Startet i distriktet

- Samtidig jobber vi med å få med fibereiere i hele landet for til slutt å dekke hele Norge, sier Arnkjell Farmen, nestleder i styret til ATB-Nett.

I 2009 tok dette selskapet og Hallingdal Kraftnett initiativ til en ny samarbeidsform mellom lokale fibereiere, med mål om å øke inntjeningen.

Fibersamarbeidet RIKS i Midt-Norge er også kommet med.

Det samme har Hafslund Telekom Nettjenester, som ikke eier fibernett, men skal delta med kompetanse og support.

Hafslund selger fibernettvirksomheten



Sliter økonomisk

De fleste fiberselskapene sliter med dårlig inntjening etter tunge investeringer.

- Bare å satse på fiber til hjemmene gir ikke nok inntekter, sier Farmen til Teknisk Ukeblad. Han er også daglig leder i Numedal Fiber.



Sprer tjenester

Ideen er å kunne samarbeide om tilgang til tjenester i nettet, med både bedrifter og offentlige virksomheter på kundelisten.

- En tjenesteleverandør i Oslo kan levere tjenesten der, så kan vi sørge for distribusjon av den ut i regionene. På den måten får hele landet mulighet til tjenester til samme priser som i sentrale strøk, forklarer Farmen.

Et vesentlig poeng er også å standardisere på løsninger, slik at alle fibernettene blir å oppfatte som ett.

– Fiber ikke bedre enn koaks



Ekstrem vekst

- Hovedsaken er ikke å konkurrere med Telenor eller Ventelo, men å gi gode vilkår for nettjenester i regionene og sikre de deltakende fiberselskapene inntekter av den store veksten i nettrafikken. Den øker jo med 60 prosent hvert år, sier han.



Optisk kanal

Kjernen i samarbeidet er å knytte de ulike fibernettene sammen.

- Det gjør vi med såkalt optisk kanal, som innebærer at vi setter farge på fiberen. Det gir stor kapasitet i forbindelsen mellom nettene til en rimelig penge, forklarer Farmen.

Han anslår at samarbeidet gir en geografisk dekning på mellom 20 og 30 prosent i løpet av året, men våger ikke å spekulere i når Fiber Norge faktisk kommer til å dekke hele landet.



Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.