KJELLER: Grunnsteinen ble signert av Kong Harald for to år siden. Nå står bygget ferdig.
Ved vårt besøk rett før påske var det hektisk aktivitet for å få utstyret på plass.
– Men 20. april skal både utstyr og folk være på plass og alt skal være strøkent og klart til å ta imot kong Harald som skal stå for den offisielle åpningen, sier senterleder Erik Stensrud Marstein.
Stort løft
Selve laboratoriebygget er i sin helhet finansiert av IFEs egne midler.
Det betyr en investering på rundt 50 millioner kroner, og er dermed den største satsing noensinne i IFEs historie.
For denne summen får IFE et bygg på totalt ca 1000 kvadratmeter, derav 650 kvadratmeter laboratorieplass og resten kontorer.
Om lag 25 personer er i ferd med å innta kontorene.
Mye nytt utstyr
I tillegg kommer investeringer i nytt utstyr for til sammen 20 – 30 millioner kroner.
– Disse midlene kommer fra en rekke ulike prosjekter som gjennomføres i samarbeid med Forskningsrådet og våre partnere (se faktaboks). Vi får eksempelvis avanserte ovnssystemer, våtkjemisk prosessutstyr, en ny prosesslaser i forbindelse med et prosjekt for høyeffektive solceller, det vil si med virkningsgrad over 20 prosent. En nye stor laminator for å lage ferdige solcellepaneler er på vei inn, det samme gjelder nytt silketrykkutstyr, sier Marstein.
Han presiserer at det nye solcellelaboratoriet også vil flytte over mesteparten av det utstyret IFE har skaffet seg og som har vært benyttet i instituttets solcelleforskning gjennom de siste 10 årene.
I teknologifronten
– Vårt mål er å gi både nåværende og fremtidige aktører i den norske solcelleindustrien tilgang til verdensledende teknologisk og vitenskapelig ekspertise. Vi har, som det fremgår av faktaboksen, allerede en rekke samarbeidspartnere, sier Marstein.
Til sammen utgjør disse samarbeidspartnere et virtuelt solcellesenter under navnet The Norwegian Research Centre for Solar Cell Technology.
Det finnes også flere solcelleaktører i Norge, som Marstein håper å få med etter hvert.
Best i verden
Marstein karakteriserer de norske aktørene som blant de beste i verden.
– De er innovative og iderike, de har bevist at de behersker masseproduksjon, og ikke minst; de tør å satse. De norske industriaktørene er i verdensklasse innenfor fremstilling og karakterisering av krystallinsk silisium, det viktigste materialet for fremstilling av solceller, samt innenfor modellering, karakterisering og syntese av nye materialer og prosessteknologi.
– Med dette solcellesenteret skal vi bidra til at den norske solcelleindustrien forblir internasjonalt ledende og en av de viktigste landbaserte industriene i Norge, sier han.
Det er til sammen bevilget 375 millioner kroner til senterets drift de neste åtte årene.
Forskerskole
I tillegg til en stor forskningsaktivitet på tvers av institusjonsgrensene, vil utdanning være en svært viktig del av senterets aktivitet.
– For å møte industriens og forskningsmiljøenes behov vil 23 doktorer og 21 post.docs utdannes gjennom senteret. Utdanningen av disse kandidatene vil styrkes gjennom opprettelsen av en nasjonal forskerskole innen solcelleteknologi, sier Marstein.