IT

Samsung utfordrer Sonos på trådløs lyd

Hittil har Sonos fått boltre seg alene.

6. juni 2014 - 19:08

Det er ikke ofte en elektronikkprodusent med en veldig god ide får boltre seg alene i markedet i årevis. Det har Sonos fått.

Men nå er det også slutt.

Samsung kommer nå med sitt konkurrerende Multiroom-system. Ambisjonen er å ta seg et bredt jafs av markedet.

I disse dager ruller de ut sitt Multiroom-system. Foran konkurrenter som LG, Denon, Panasonic og garantert mange andre som vil ha litt av markedet.

TEST: En drøm for alle som får angst av kabler

I vekst

Elektronikkmarkeder som vokser er sterkt etterspurt. Den trådløse modellen som Sonos var første med, som strømmer lyd fra ulike kilder til trådløse høyttalere rundt om i huset, er noe folk vil ha.

I fjor vokste Sonos med nesten togangeren fra året før og omsatte for rundt 3 milliarder kroner.

De mest Sonos-tette land i verden ligger her i Norden. Sannsynligvis fordi vi har tatt til oss strømmetjenester mer enn noen andre og at vi har relativt god råd.

Rundt 1,5 prosent av alle husstander i Norden har et Sonos-anlegg.

Det betyr at de har solgt svært godt de siste årene, men det betyr også at det er et gigantisk potensial for konkurrenter når løypa er tråkket opp og folk har skjønt at dette er en veldig praktisk måte å håndtere lyd.

Les også: 10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

Multoroom til TV-en: Produktsjef for lyd og bilde i Samsung, Knut Rørnes, tror lydplanken med subwoofer vil bli populær. Den vil gi veldig mye bedre lyd på TV-en, men kan også brukes som lydanlegg på stua og til og med sende TV-lyden til andre rom.
Multoroom til TV-en: Produktsjef for lyd og bilde i Samsung, Knut Rørnes, tror lydplanken med subwoofer vil bli populær. Den vil gi veldig mye bedre lyd på TV-en, men kan også brukes som lydanlegg på stua og til og med sende TV-lyden til andre rom.

Multiroom

Kjenner du Sonos, kjenner du Samsungs Multiroom. Konseptet er det samme.

Du kobler en egen hub til ruteren i huset med kabel og så kommuniserer den med alle høyttalerne. Men som alle vet kan dekningen i en billig variere og det å være avhengig av å kommunisere med et fast punkt langt unna kan være en tvilsom affære.

Det geniale Sonos gjorde var å utstyre alle høyttalerne med et såkalt mesh-nettverk, som både kan kommunisere på 5 GHz og på 2,4 GHz. Det betyr at de kan fungere som en bro for hverandre.

Hvis en er for langt unna til å få et skikkelig signal så hopper signalet via høyttaleren imellom. Samsung har selvfølgelig gjort det samme og det vil sikkert være tilfelle med alle de andre som kommer på markedet det neste året.

Samsung har gjort systemet veldig enkelt å sette opp. Når alt er på plass, finner alle enhetene hverandre og du får oversikten i appen. Det du må gjøre selv er å sette navn på de ulike rommene.

Les også: TEST: 3 allsidige trådløse høyttalere

Appbasert

Mesh-nettverket er helt sentralt i slike systemer, men det er også appen. Sonos tok for alvor av når de introduserte en gratis app.

I starten hadde de en kostbar fjernkontroll med de programvareutfordringene en slik byr på.

Samsung har selvfølgelig appen klar på norsk fra start og selv om vi ikke har testet den, ser den minst like bra ut som Sonos nyeste.

Den har et rent og oversiktlig grensesnitt både mot lydkildene og mot alle høyttalerne man setter opp i de ulike rommene. Akkurat som Sonos, bruker de TuneIn-tjenesten for å holde rede på alle verdens radiostasjoner. Med appen kan høyttalerne brukes som vekkerklokke.

Med appen kan høyttalerne brukes som vekkerklokke og vi forventer at det kommer masse ny innovasjon her. Kampen mot Apple har gjort koreanerne gode på programvare.

Samsung har jobbet tett med Spotify og allerede i den versjonen som finnes nå håndterer den Spotify Connect. Det betyr at man kan spille direkte fra Spotify sin egen app.

Appen kan selvfølgelig også spille lyd fra egne kilder slik som en NAS-boks i nettverket

Appen finnes i starten for Android og iOS. Samsung arbeider med egne versjoner for nettbrett og for andre plattformer.

MINITEST: Den aller minste Sonos-høyttaleren

Innoverer videre

En ting vi savner i Sonos er muligheten til å få på radioen om du ikke har mobilen tilgjengelig.

Her har Samsung gjort noe genialt.

Hver høyttaler kan programmeres med tre stasjoner som kan kobles inn med noen knappetrykk. De har også gjort høyttalerne litt mer anvendelige.

Hver høyttaler har innebygget Bluetooth og NFC. Det betyr at du kan ta de med ut av nettverket, på hytta for eksempel, og bruke dem som vanlige Bluetooth-høyttalere.

Vi antar at Samsung kan gjøre det samme som Sonos, nemlig å sette sammen to og to høyttalere i et rom og få den til å spille hver sin stereokanal.

Men det kommer vi tilbake til i en test.

TEST: Ghettoblasteren er gjenfødt

Inn i Samsungs verden

En av fordelene Samsung har tenkt å utnytte brutalt er å integrere Multiroom i det meste de tilbyr av lyd og bilde.

Det betyr at 5.1-receivere, TV-er og annet vil bli en stor og forhåpentligvis lykkelig familie som kan spille strømmelyd.

Det kan være en utfordring for andre, slike som Sonos, som ikke har slik bredde i produktlinjen. De eneste som kanskje kan utfordre Samsung her er LG og de er etter hva vi har fått høre snart på markedet.

– Dette er bare starten, selv om tilbudet er ganske bra allerede nå. Vi kommer til å utvikle mange nye enheter i Multiroom-serien fremover, sier Samsungs produktsjef for lyd og bilde Knut Rørnes.

To høyttalere

Grunnstammen i Multiroom er to trekantformede høyttalere. En liten, M5, og en stor, M7.

Eller en rimelig og en dyr om du vil. Begge kan stå oppreiste med fotstøtte, ligge på et bord, eller henges på veggen med et veggfeste.

Den minste høyttaleren M5 har en basshøyttaler i sentrum omgitt av to mindre som tar som begge tar seg av mellomtone og diskant.

Storebror M7 er en litt større sak som har fem høyttalere, to hver til bass og til mellomtonene. Mens M5 har en ekstern strømforsyning er den bygget inn i M7 som bare trenger tilgang til 230 volt. Begge har Bluetooth, NFC, og innganger for kablet ethernet og 3,5 mm analog minijack

Les også: Få trådløs Spotify i huset

TV-en sentral

Stående: Det følger med en støtte som gjør at høyttalerne kan monteres stående.
Stående: Det følger med en støtte som gjør at høyttalerne kan monteres stående. ORV
Med sin dominerende stilling i TV-markedet skulle det vel bare mangle om ikke lydplanken var en av de sentrale komponentene i Multiroom.

På Samsungs demorom får vi høre en svært velspillende sak som forvandler en moderne flat TV-en til noe som nærmer seg en lydopplevelse. Ikke minst fordi den kommer med en ganske svær subwoofer som virkelig får frem bassen.

Det er ypperlig til film og musikk, men kanskje noe i overkant når du ser på Dagsrevyen.

Heldigvis er appen utstyrt med lydinnstillinger slik at du kan sku ned bassen på alle høyttalerne. Prisen på rundt 7000 kroner med subben er billigere enn Sonos, men knapt billig.

Systemet er fleksibelt nok for de som virkelig vil utstyre TV-en med et 5.1-anlegg. Da kan man bruke et par av de andre høyttalerne som bakhøyttalere og planken foran, eller dra til med et par M7 på høyre og siden foran også.

Her er vil det komme 5.1-anlegg også som kan være en billigere måte å få det til å låte godt av TV-en.

Les også: Geir bygger noen av verdens beste høyttalere

Ikke billig

Samsung har ikke tenkt å utkonkurrere Sonos på pris. De satser på at design, funksjonalitet og produktbredde skal gjøre jobben. Det vil nok nye konkurrenter sette pris på når de ser at det åpner seg et marked under de to.

Den billigste høyttaleren M5 koster 2500 kroner mens storebror M7 koster 3200 kroner.

Les også:

Slik fungerer komprimering av musikk

TEST: KEF E305: Høyttaler-eggene er tilbake, og bedre enn noensinne  

Slik får du DAB+ i bilen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.