OLJE OG GASS

Saudi-Arabias olje overvurdert

ÅPNER KRANENE: Saudi-Arabia har så langt kunnet kontrollere de globale oljeprisene ved å åpne kranene litt mer. Nå sår amerikanske diplomater tvil om landet har kapasitet til dette. Dersom Saudi-Arabia ikke kan øke kapasiteten kan verden stå overfor store problemer med å skaffe nok av klodens livsnerve, olje.
ÅPNER KRANENE: Saudi-Arabia har så langt kunnet kontrollere de globale oljeprisene ved å åpne kranene litt mer. Nå sår amerikanske diplomater tvil om landet har kapasitet til dette. Dersom Saudi-Arabia ikke kan øke kapasiteten kan verden stå overfor store problemer med å skaffe nok av klodens livsnerve, olje. Bilde: Saudi Aramco
Kjetil Malkenes Hovland
9. feb. 2011 - 16:10

USA frykter at Saudi-Arabia ikke vil klare å hindre oljeprisene i å løpe løpsk de kommende årene.

Det viser diplomatiske meldinger lekket til Wikilieaks, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør og har vært svært viktig for å regulere oljeproduksjonen og dermed også prisene.

Les også:

40 prosent overvurdert

Meldingene som en amerikansk diplomat sendte hjem advarer mot at oljeselskapet Saudi Aramco kan ha overvurdert sin evne til å øke produksjonen, og viser til en samtale med geologen Sadad al-Husseini.

«Al-Husseini, som har nære bånd til Aramco-direktører, mener at det saudiske oljeselskapet har oversolgt sin evne til å øke produksjonen og vil ikke være i stand til å nå det uttrykte målet om 12,5 millioner fat per dag i varig kapasitet innen 2009. Han uttrykker at han ikke tror på teorien om «peak oil», men det tidligere Aramco-styremedlemmet tror at et globalt produksjonsplatå vil bli nådd de neste fem til ti årene og vil vare i 15 år, inntil verdens oljeproduksjon begynner å falle,» heter det i meldingen.

Geologen mente også at økningen i oljeprisen den siste tiden skyldes at etterspørselen er større enn produksjonen, og ikke at det spekuleres i oljemarkedet.

Les også: Frykter nye oljekriser

Mangler 300 mrd. fat

Oljeprisen ligger nå på rundt 100 dollar, og Opec har så langt ikke økt produksjonen for å få prisene ned på det mange vil være et mer bærekraftig nivå.

Saudi-Arabia må klare å produsere 12,5 millioner fat per dag for å kunne holde prisene nede, men dette vil de ikke klare, ifølge eksperten al-Husseini. Han tror de vil nå maks 12 millioner fat per dag i løpet av ti år hvis man setter i verk et massivt investeringsprogram.

Dersom al-Husseini har rett, vil oljeoptimistene få seg et kraftig skudd for baugen. Da blir det svært vanskelig å møte den globale etterspørselen etter olje. For hver million fat per dag som mangler, vil oljeprisen øke med 12 dollar per fat, understreket eksperten.

Les også:

716 milliarder fat

En av Aramco-direktørene, Abdallah al-Saif, skal ha sagt i en presentasjon at Aramco har 716 milliarder fat i reserver, og at 51 prosent av dette kan hentes ut (tilsvarer rundt 4000 dager med global oljeproduksjon på dagens nivå på 87 mill. fat per dag). Om tjue år vil Aramco ha 900 milliarder fat i reserver, ifølge al-Saif.

Geologen al-Husseini er uenig og mener at Aramcos anslag er 300 milliarder fat for høyt. Han mener at halvparten av de opprinnelige reservene er produsert. Ingen kan stanse en nedgang i produksjonen, sier han, og spår et produksjonsplatå som vil vare i 15 år og deretter et fall.

«Han er fundamentalt uenig med Aramcos linje, men er ingen dommedagsteoretiker,» skriver diplomaten i meldingen.

– Kan ikke styre prisen

Den amerikanske ambassaden i Riyadh stiller i senere meldinger spørsmål ved om Saudi-Arabia kan påvirke oljemarkedet på lang sikt.

«De kan selvsagt drive prisene opp, men vi spør om de lenger har makt til å drive prisene ned over tid,» skriver diplomatene.

En annen melding fra høsten 2009 understreker at Saudi-Arabias energibehov vil øke med 10 prosent det neste tiåret, og at effekten i kraftverkene må dobles til 68.000 MW i 2018. Dette vil også bidra til å begrense oljeeksporten fra landet.

Les også:

Det internasjonale energibyrået:<br/> Råoljen er over toppen

– Peak oil er politikernes beste venn

– Peak oil er politikernes beste venn Tror på fossil vekst

Avslo peak oil-forskning

– Oljens fall før 2030

Krever peak oil-analyse

– Peak coal i 2011

Kritiserer IEAs regnestykker

– Oljetallene er overdrevet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.