Tre forslag til hvordan Vippetangen kan utvikles er nå klare. De tre blir stilt ut på DogA slik at osloborgerne kan se hva arkitektene tenker seg.
Utstillingen åpnes av byråd Bård Folke Fredriksen tirsdag 8. april og vil være åpen for publikum til 22. april.
Vern, moderat og radikal
Oslo kommune ser muligheten til å revitalisere Vippetangen som en oppfølging av Fjordbyplanen. Det er satt tre mål for utviklingen av området.
- Det første er at Vippetangen skal bli et attraktivt område for publikum gjennom hele året.
- Det andre er at utviklingen skal bygge opp under Akershus festning som et nasjonalt kulturminne.
- Det siste er at Vippetangen skal bli en arena for publikumsattraksjoner med kultur, kunst, bevertning, underholdning og handel.
De tre forslagene som nå er klare er utviklet av tre team med arkitekter, landskapsarkitekter og ingeniører. Teamene har fått forskjellige rammer for sine forslag.
Det er "vern", "moderat" og "radikal", som gir kommunen forslag med forskjellig grad av bevaring og endring å forholde seg til i det videre arbeidet.
Les også: Fornebubanen kan bety farvel til motorvei gjennom Oslo
Flytter Teknisk Museum
Det radikale forslaget er det som medfører størst endringer sammenlignet med dagens situasjon på Vippetangen. To havneskur er fjernet og erstattet med ny bebyggelse.
Vippetangen vil kunne oppleves som et nytt byområde med forholdsvis store dimensjoner, hvor moderne næringsliv, kunst og bymessig rekreasjon kombineres med tydelige innslag av eldre bygg og anlegg.
Teamet bak dette forslaget bestod av Tupelo arkitektur med Dronninga Landskap, Vigdis Storsveen, Høyer Finseth og Rønnes rådgivning.
Den nye bebyggelsen vil kunne gi rom for ulike attraksjoner som Teknisk Museum, svømmehall, nordisk økoakvarium, en ny hallbygning med næring, norsk eksport, maritim forskning, økologisk mat og ulike events.
I dette forslaget kan den nye cruiseterminalen kombineres med turistinformasjon og reisebyrå.
Fiskehallen beholdes til matmarked, restaurant og salg av fiskeutstyr.
Siloen foreslås som kultursilo og klatrepark. Nybygget ytterst på utstikkeren kan huse ulike aktiviteter som dansestudio og performance, atelier og utstilling, events og små festivaler, konserter, musikkverksted, skatehall, ungdomsklubb og øvingsrom.
Det foreslås at det innpasses kunst, både midlertidige og permanente verk, og ulike typer rekreasjon som for eksempel fiskeplass og kaipub.
Les også: Disse fjordkryssingene kan endevende biltrafikken på Østlandet
Filial av Teknisk Museum
Også med moderate endringer er det funnet plass til Teknisk Museum på Vippetangen, men nå som filial.
Utstillingene som er lagt under bakken vil kunne skimtes gjennom glassvegger på gateplan og slik skape nysgjerrighet hos forbipasserende
Teamet bestod av Superunion Architects med Carl-Viggo Hølmebakk AS, Studio HP, Buro Happold, Hovind og Odel.
I tillegg fjernes et havneskur for å gi plass til cruisetrafikk
Fiskehallen får et påbygg med en ny etasje, og helt nytt innhold. Bygningen fylles med kreativ kulturnæring og en utstillingshall som vil være åpen for besøkende.
Skøytebane og et helårs sjøbad med sauna på sjøsiden vil gjøre området til en helårsdestinasjon. Det foreslås kajakkhavn og mulighet for å leie fiskeutstyr og kano.
Av nye aktiviteter i siloen foreslås Vippetangen konditori og en bankettsal. Silotaket åpnes for publikum og besøkende i baren som foreslås i toppetasjen vil kunne oppleve en storslagen utsikt over Oslo.
I tilknytning til siloen, ytterst på utstikkeren, foreslås det et nytt bygg med et skjermet uteområde med bar.
Fjordbussen vil ha stopp ved enden av utstikkeren. Det nye fergeterminalbygget vil få salg og servering av fisk i 1. etasje.
Les også: Operahuset gulner
Verner mest
Det tredje forslaget bevarer den gamle havnebebyggelsen på Vippetangen, med silo, fiskehall og havneskur.
I Fiskehallen foreslås servering av sjømat og fiskeutsalg fra butikk og markedsboder, både inne og ute. Rekesalg fra fiskebåter er også lagt inn.
Taket kan gi rom for en ny fiskerestaurant med flott utsikt. På sjøsiden er det vist en gjestehavn for småbåter. Skoleklasser og barnehager kan få ansvar for hver sin lille mikrofarm i små drivhus som plasseres i området.
Det åpnes for mulighet for å bade, sole seg, fiske og leie kano, kajakk og liten seilbåt.
Teamet bestod av April arkitekter med Lala Tøyen AS, Civitas AS, Mattias Ekman og Jon Benjamin Tallerås
Her ser teamet for seg at siloen kan fylles med nye aktiviteter, for eksempel hotell, hybler, kulturaktiviteter, akvarium, museum eller sportsaktiviteter.
Før endelig bruk av siloen bestemmes, kan silotaket åpnes åpnes for publikum som et utkikkstårn over Oslo by og fjorden.
Nybygget som skal erstatte dagens fergeterminal er vist med et grønt parktak. Parktaket vil være åpent for publikum og innby til rekreasjon og aktiv bruk, med blant annet en urban campingplass, parsellhager for dyrking, steder for piknik og plass for lek og ballspill.
Les også: Her blir ferskt, nylaget stål forbudt
Politisk behandling
Nå skal Oslo kommune vurdere de tre forslagene og deretter utarbeide et forslag til områdeprogram. Alle de berørte etatene skal komme frem til en felles anbefaling som blir lagt frem for politisk behandling.
– Det må i tillegg samkjøres med Ruter som planlegger fjordtrikk og holdeplasser, og med Havnevesenet som har ansvaret for cruisekai. Vi regner med å kunne legge frem en anbefaling i løpet av høsten, sier Stein Kolstø, enhetsdirektør i Plan og bygningsetaten i Oslo kommune.
Hvis politikerne stiller seg bak anbefalingen regner han med at det formelle arbeidet med omregulering kan starte på vårparten i 2015.
Kolstø sier at det er plass til å legge Teknisk Museum til Vippetangen i alle de tre forslagene.
– Men det er også forslag til andre ting, som svømmehall og akvarium. Teknisk Museum er en av flere muligheter.
Alle teamene fikk i oppgave å komme med innspill til hva publikumsattraksjonen kunne være, trafikkløsninger for gående og syklende, Havnepromenaden gjennom området, fjordtrikk, busser og taxier til cruise- og fergepassasjerer, havnebuss og mye mer.
Rekreasjonsmuligheter til lands og til vanns og parker og byrom var også del av oppgavebesvarelsen.
I tillegg skulle det tas hensyn til områdets havnehistorie med kornsilo, fiskehall, blokkmurskaier, nærheten til Akershus festning og forbindelsen til Kvadraturen.
Les også:
Nyutviklet komposittfasade gjør nytt hovedbibliotek til passivhus
Gøteborg og Stockholm kniver om Nordens høyeste bygg
Slik kan det utskjelte Posthuset bli seende ut