Fotograf Jeffrey Martin har sydd sammen et enormt bilde av Tokyo. Ifølge Wired er det et av de største bildene som noen gang er laget.
Bildet er på svimlende 150 gigapixler. Dersom det ble printet i vanlig fotokvalitet, ville det målt 50 ganger 100 meter.
Med andre ord er bildet rundt 20.000 ganger større enn de du kan knipse med en vanlig smarttelefon, ifølge teknologimagasinet.
Les også: Se Bergen i gigapikselformat
Robot tok bildet på få timer
Totalt består panoramaet av 8000 bilder tatt med en Canon D7 utstyrt med 400 mm telelinse. Martin monterte speilreflekskameraet på en Clauss Rodeon robot på toppen av Tokyo Tower.
Den programmerbare roboten gjør det mulig å flytte kameraet så hurtig at det kan ta mer enn ett bilde i sekundet.
Bildet er så stort at det aldri har eksistert som en enkelt bildefil.
Selve fotograferingen tok bare noen få timer, fra tre posisjoner på toppen av bygningen. Bildene ble tatt 12. september i 2012. Men å sy sammen bildet tok flere måneder.
Ekstremt detaljnivå
Panoramaet har et ekstremt detaljnivå. På bildet kan du se detaljer hele 25 kilometer unna tårnet.
Samme mann står bak det største bildet som noensinne er laget.
Jeffrey Martin satte sammen 48.000 bilder av London til et 320-gigapixlers panorama over byen, skriver Huffington Post.
Virtuell reise
Fotografen forteller at det lenge har vært en av drømmene hans å lage et slikt panorama over Tokyo.
– Ideen er å skape et bilde som bokstavelig talt overgår våre sansers evne til å oppfatte på egenhånd. Dette bildet viser mer enn hva du selv kan se ved å være på stedet. Selv om du er i Tokyo Tower med kikkert eller et teleskop, så vil dette bildet vise deg mer enn hva du selv kan se, sier Martin til vitenskapsbloggen io9.com.
Prosjektet gjør at du snart ikke lenger trenger å kjøpe en flybillett for å få med deg noen av verdens storbyer. Etter en tre timers tur i panoramaet, beskriver Wireds journalist at han opplevde en slags virtuell jet lag.
Se hele det enorme panoramaet av Tokyo her.
Enormt potensiale
Den norske fotografen Eirik Helland Urke er kjent for sine 360 graders panorama-installasjoner. Han mener Tokyo-bildet viser potensialet i denne teknologien.
– Gigapikselteknologien gjør det mulig å kombinere mange enkeltfotografier til ett stort bilde, som dermed kan ha enorme mengder informasjon. Tokyo-bildet viser noe av potensialet i denne teknologien, men også Google Earth er et utmerket eksempel på hvordan tusenvis av fly- og satellittbilder kan settes sammen som et enormt fotografi av hele jordkloden, forteller han.
– Den ekstreme informasjonsmengden gjør dette nyttig også til ulike former for forskning og dokumentasjon, både av mikroskopiske objekter og for den saks skyld verdensrommet, forteller Urke.
Urke mener man bare har sett begynnelsen av hva denne teknologien kan brukes til, også på forbrukersiden.
– Prinsippet med å kombinere informasjonen fra mange enkeltfotografier begynner også å finne veien til kameraprodusentene, både på hardware- og softwaresiden. Derfor kan du nå lage 360-bilder direkte på smarttelefonen, eller bruke kameraer med linsematriser som kan fokusere etter at bildet er tatt. Dette har vi bare så vidt sett begynnelsen av, sier han.
PS: Vi gjør oppmerksom på at intervjuobjektet Eirik Helland Urke er ansatt som multimedia-ansvarlig i tu.no fra 1. september 2013.
Les også:
Google Street View vil ha din hjelp