STAVANGER: En sommerdag for noen år tilbake landet en mygg på armen til Bjarte Langeland. Den stakk et hull i huden, tok det den ville ha, og fløy bort uten at Langeland kjente noe som helst.
Der og da fikk han ideen om å overvåke oljeinstallasjoner med små fartøyer.
For der andre setter inn store ubemannede fjernstyrte fartøyer (ROV-er) og kompliserte overvåkningssystemer som krever mannskap og beredskap på plattformer, tenker Langelands firma Stinger smått.
Så smått at det ikke merkes at de er til stede.
Les også: Verdens mest avanserte rørlegger
Kutter kostnader
For det første vil de ikke ha operatører på plattformer. Bakgrunnen er at det tar lang tid å få dem ut hvis det blir en krise, i tillegg til at det er begrenset antall sengeplasser der ute.
For å spare enda mer penger vil de heller ikke bruke kraner eller vinsjer for å senke ROV-ene til vannflaten.
Stinger har derfor utviklet kompakte systemer som er koblet til plattformen. Hvis det skulle skje en hendelse eller at operatøren simpelthen bare ønsker å inspisere plattformen, brønnene eller annet utstyr – slipper operatørene ROV-ene på sjøen og gjør oppgavene fra land.
Les også: Raskere plugging av brønner sparer oljeindustrien for hundrevis av millioner
Nytenking
Per i dag manøvrerer operatørene til Stinger seks ROVer ved hjelp av joystick fra Stavanger.
Skjer det en hendelse på en av plattformene de overvåker, kan de kaste seg rundt på en drøy time og styre ROV-ene mellom stigerør og plattformben for å finne eventuelle feil eller mangler.
– Vi har verdens første kommersielle system for fjernstyring av ROV-er fra land. Det har blitt gjort før, men ikke i denne skalaen. I tillegg sender vi video i sanntid rett til operatørene på land, mens man før så video i etterkant fra det man gjorde. Dette kan vi gjøre uansett om ROV-en befinner seg i Nordsjøen eller i Mexicogolfen, sier Langeland.
Les også: Robotteknologi skal gi økt utvinning
Har stor tro
Med ROV-er som opererer på dybder fra 0 til 300 meter, ser Stinger i første rekke på overvåking av eldre plattformer og brønner som det største utappede markedet.
– Trenden i bransjen er å se mot dypere og kaldere vann. Men det er mye jobb å gjøre på eksisterende plattformer, sier han.
Trenger folk
Derfor er de nå i beit for flere ingeniører som kan være med å forvandle selskapet fra å være den myggen det er i dag.
– Vår løsning er mye rimeligere og sikrere fordi vi ikke sender personell offshore. Systemene kan heller ikke skade folk eller plattformstruktur. Derfor prøver vi nå å ansette flere ingeniører fordi vi mener vi har den perfekte løsningen til et stort marked, sier Langeland.
Les også:
Ingeniørmangel kan dempe subseaveksten
– Dykkere har en like viktig rolle som ubemannede fjernstyrte undervannsfartøy