KRAFT

Se tilstanden til Sellafield-kjernekraftverket

Lekkede bilder viser et mosegrodd og oppsprukket Sellafield.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
31. okt. 2014 - 13:40

Norge har lenge vært kritiske til lagringen av radioaktivt avfall i det nedlagte kjernekraftverket Sellafield ved kysten av Irskesjøen i England.

Fram til nå har det imidlertid kommet ut sparsomt med bilder som har kunnet dokumentere anleggets nedslitte tilstand.

Nylig fikk imidlertid magasinet The Ecologist gjennom en anonym kilde tilgang til bilder fra anlegget som viser gammel oppsprukket betong, måker som bader i et basseng der brenselselementene lagres og at anlegget flere steder er overgrodd av mose.

Les også: Norge har ikke satt av penger til å rive atomreaktorene

Vil ta tiår

Bassengene ble ifølge The Ecologist bygget i 1952 for kortidslagring av atombrensel fram til det kunne reprosesseres.  Men midt på 1970-tallet ble anlegget forlatt og har forfalt i nesten førti år.

Ifølge avisen The Guardian, som også har omtalt saken, sier en talsmann for selskapet Sellafield Ltd at det haster med å rydde opp i bassengene, men at det vil ta tiår før oppryddingen er ferdig.

Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona har vært på Sellafield-anlegget en rekke ganger. I går hadde han et møte med Sellafield Ltd i Oslo for å spørre dem om hvordan det gikk med oppryddingsarbeidet.

– I bassengene som vises på bildene, tar de vekk rot og skrot som ligger på bunnen som kan være radioaktivt. Når det er gjort, skal de begynne å ta ut brenselselementene ett for ett, sier Bøhmer til Teknisk Ukeblad.

Les også: Finland sier ja til ny russiskdesignet atomreaktor

KorrosjonBassengene med brukte brenselselementer på Sellafield-anlegget i England er bygget i 1952.
KorrosjonBassengene med brukte brenselselementer på Sellafield-anlegget i England er bygget i 1952.

Korrosjon

Heller ikke overfor Bøhmer kunne Sellafield gi noen god tidsangivelse for når oppryddingen er ferdig.

– De vet det ikke. For det kommer an på tilstanden til brenselstavene. De har nemlig ikke hatt helt kontroll på vannkjemien, og da får man korrosjonsproblemer. Man har ikke hatt anledning til å gå ned og undersøke brenselselementene. Stavene kan være helt korrodert, slik at de faller fra hverandre når man begynner å heise dem opp, sier Bøhmer.

Bildene som nå er lekket til pressen, er ikke helt ferske, men tatt gjennom flere år, i 2006, 2010, 2012 og 2013.

Sellafield Ltd selv hevder ifølge The Guardian at bildene «ikke presist gjenspeiler arbeidet som pågår på Sellafield i dag», men at de gir en indikasjon på omfanget av utfordringen med å rydde opp i Storbritannias kjernefysiske arv.

Les også: Svenskene vil legge ned reaktorer

Mer vann

Bøhmer tror imidlertid ikke at det ser vesentlig annerledes ut på området i dag enn det man ser på bildene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det eneste de har gjort er å prøve å ta bort noe av skrotet som ligger på bunnen av bassenget. De har ikke fjernet noe av mosen eller gjort noe med selve bygningene.

– Har de utbedret skadene på betongen?

– Det er ikke mulig å gjøre noe med betongen før de får ut brenselet. Men de har hatt på mer vann for å få mindre stråling til de som skal rydde opp, og for å få kontroll på PH-verdien så man reduserer risikoen for videre korrosjon. Mer vann gjør også at fuglene kommer seks-syv meter over brenselet, og da får de ikke noen stor strålingsdose, sier Bøhmer.

For en tid tilbake ble det avslørt at fugler i området hadde blitt utsatt for for høye doser av radioaktivt avfall fra anlegget.

Les også: Denne flytende havvindmøllen kan bli sjøsatt i Norge

Deler av Sellafield-anlegget er bygget på slutten av 1940- og begynnelsen av 1950-tallet, og det ser relativt nedslitt ut.
Deler av Sellafield-anlegget er bygget på slutten av 1940- og begynnelsen av 1950-tallet, og det ser relativt nedslitt ut.

Kan nå Norge

Bellona jobber for å få oppryddingen til å gå enda fortere enn i dag. Bassenglagrene på bildet og tanker med høyaktivt flytende avfall er det som bekymrer Bøhmer mest.

– Vi har uttrykt vår bekymring for at store mengder avfall lagres i gamle lagre. Utfordringen er at anlegget er så komplekst, og at alt henger sammen med alt. Det er ikke bare å dytte masse penger inn i oppryddingen, ting må gjøres i riktig rekkefølge, sier Bøhmer.

Han mener det er viktig at norske myndigheter viser at de er bekymret.

– For hvis vi får en brann eller lekkasje i disse anleggene, kan utslippene nå Norge.

– Ikke utrygge

I en epost til Teknisk Ukeblad kommenterer avdelingsdirektør for sikkerhet, beredskap og miljø i Statens strålevern, Per Strand, saken slik:

«Strålevernet har lenge kjent til at lagringen av gammelt atombrensel ved Sellafieldanlegget ikke er optimal. Når det gjelder disse konkrete bildene, er det vanskelig å kommentere dem uten at vi har mer informasjon.»

The Office for Nuclear Regulation (ONR) uttaler til The Guardian at avfallsbassengene på Sellafield-anlegget er gamle og derfor ikke møter kravene som ville blitt stilt til moderne kjernefysiske anlegg.  Bassengene fører ifølge ONR store utfordringer med seg. Men «det betyr ikke at operasjoner og aktiviteter på disse anleggene er utrygge».

Les også:

Ny verdensrekord for vindmølle: 192.000 kWh på et døgn

Her er kullkraftverket som kan få norsk statstøtte

Her er verdens kraftigste batterier  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.