Varslede nedskjæringer hos oljeselskapene sender kraftige bølger mot leverandørselskapene og flere tusen, både innleide og fast ansatte har blitt nødt til å finne annet å gjøre.
Denne uken skrev flere medier, blant annet Teknisk Ukeblad, at 1500 stillinger ble kuttet hos Aker Solutions i Egersund.
Dette har Aker Solutions avvist. De forklarer for Teknisk Ukeblad at tallene er som følger:
500 har blitt overflyttet til Frontica Advantage (ca. 30 prosent har fått nye engasjementer/stillinger enten i eller utenfor Aker Solutions). Frontica Advantage er under selskapet Akastor.
Om lag 100 MMO-ingeniører blitt flyttet til subsea-avdelingen og 400 konsulenter er ute. 40 personer takket nei til å bli flyttet over til Frontica Advantage og har fått oppsigelse.
Teknisk Ukeblad har laget en foreløpig oversikt over de kjente leverandørkuttene. Se grafikk.
Les også: – Statoil beordrer avnappet turbin fjernet fra prosjekttegninger
Varsler flere kutt
Både Bilfinger, IKM og en rekke andre bedrifter er på listen over selskapene som kutter. Bilfinger kutter 600, IKM har varslet 80, Weatherford 100, mens Aibel siden mars har kuttet nesten 500 stillinger.
I tillegg er det varslet at flere kutt kommer, deriblant hos Kaefer Energy. De må kutte med opp mot 20 prosent av staben på grunn av de dårlige tidene.
Dette kommer selv om selskapet nylig tegnet en langsiktig milliardkontrakt med Statoil.
Les også: Tre av fire oljeingeniører mener de har kunnskap som passer utenfor oljen
Norsk olje og gass: Langt fra krise
På tross av disse kuttene, mener bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass at det ikke er noen krise i bransjen – snarere en normalisering.
– Om lag 250 000 mennesker i Norge har arbeid i eller knyttet til olje- og gassindustrien. Vi går nå mot en normalisering av aktivitetsnivået etter tre år med rekordhøye investeringer. Selv om investeringene går noe ned for 2015, er det det tredje høyeste nivået i historien. Med andre ord er vi langt fra en krise i olje- og gassindustrien, uttalte Gro Brækken, administrerende direktør i Norsk olje og gass, i forrige uke.
Bekymret optimist
På fagforeningssiden finner vi blant annet forbundsleder Leif Sande i Industri Energi. Han er bekymret for utviklingen, men er samtidig optimistisk.
– Vi registrerer at det er en del kutt og at investeringsnivået går nedover. Dette er ikke bare i Norge, men det skjer over hele verden innen oljeservice. Det som er viktig for oss er at vi ikke stiller oss slik at vi går glipp av godt utstyr og god kompetanse slik at den blir flyttet til andre plasser i verden. Det er veldig viktig for oss nå.
– Er du bekymret?
– Ja, selvsagt er jeg bekymret. Men jeg er også optimistisk i den forstand at jeg tror norsk sokkel tar seg opp igjen. Vi håper at oljeprisen kommer til å legge seg på et høyt og stabilt nivå. Samtidig ser vi at sokkelen er attraktiv i konsesjonsrundene. Sånn sett er det ingenting som tyder på at vi langsiktig får en sterk dipp. Men jeg er bekymret for nedskjæringene og konsekvensene av det, sier Sande til Teknisk Ukeblad.
– Men at investeringsnivået på 240 milliarder kroner måtte gå ned, det er ikke vanskelig å forstå, sier han.
Les også: Derfor vil Tord Lien hente opp oljen utenfor barndomshjemmet sitt
– Vi så noe av det samme under finanskrisen
Markus Nævestad, senior prosjektleder hos Rystad Energy, sier til Teknisk Ukeblad at det er en uvanlig situasjon i oljeservice nå, selv om det ikke er full krisestemning.
– Det som er spesielt er at vedlikehold og modifikasjon rammes så hardt i parallell med nedgang for nybygg hos en del verft, sier Nævestad.
– Med tanke på nybyggtildelinger til norske verft, så har det vært en nedgang. Edvard Grieg var den siste, mens Johan Sverdrup er den neste, gitt at de norske verftene får en bit av kaka. Da er det noen år uten tildelinger på nybygg på norsk sokkel, selv om Edvard Grieg fremdeles sikrer høy aktivitet på Stord og hos underleverandører. Samtidig ser vi at operatørene skalerer ned en del større modifikasjonsprosjekter som vanligvis driver en del aktivitet både på prefab og offshore. I tillegg ser vi at operatørene også skrur ned aktiviteten på V&M, sier han.
– Uten sammenligning for øvrig, så kunne vi se noen av de samme effektene etter finanskrisen. Statoil og andre operatører skalerte ned og skjøv på modifikasjonsprosjekter, som gjorde at ordrereserven økte. Da får man en mulig tilsvarende effekt ved at man skyver på arbeid som blir lagt foran seg. Samtidig som man må ha en sunn størrelse på staben sin, må man unngå å skalere ned for mye, så man slipper en kapasitetsskvis når man får økt aktivitet, sier Nævestad.
Han sier at en del av kuttene man har sett den siste tiden, er uvanlig høye.
– Det er ikke forventet at for eksempel Bilfinger skal kutte 600 av 1800 ansatte. Det høres veldig høyt ut, og vi ser ikke fall i aktiviteten som tilsier en nedgang på 33 prosent.
Merk: Teknisk Ukeblads oversikt er foreløpig. Tips vår journalist om vi har glemt noen.
Kilder: Teknisk Ukeblad, Bergens Tidende, Budstikka, Stavanger Aftenblad, Offshore.no, Sysla.no
Les også:
Ufaglærte riggarbeidere kan øke risikoen for ulykker
Barentshavet var oljeindustriens nye lekeplass. Nå utsettes prosjekter og funn leveres tilbake