Tidligere i år sirkulerte en video av skateboard-stjernen Tony Hawk tilsynelatende flyvende rundt på et skateboard. Videoen var som tatt ut av «Tilbake til fremtiden». Fargene på skateboardet var til og med de samme som på det skuespiller Michael J. Fox svevde rundt på i filmen fra 1989.
Videoen viste seg senere å være bare tullball. Men denne gangen er det ekte.
Selskapet Hendo har sluppet en video et flyvende skateboard for å samle inn penger til å utvikle andre svevende objekter basert på magnetteknologi. Bak selskapet står ekteparet Greg og Jill Henderson.
Les også: Så mye billigere blir hybridbilene
PR-stunt
I utgangspunktet er ikke ekteparet så opptatt av skateboard, men innser PR-effekten et flyvende brett kan ha.
– Vi valgte svevende skateboard for å få oppmerksomhet. Hvis én av ti som ser videoen innser at denne teknologien kan brukes på andre områder, så har vi lyktes, sier Greg Henderson i et intervju med New York Times.
I patentsøknaden til brettet beskrives teknologien som ligger bak det svevende brettet. En av de største utfordringene med å bruke magneter for å få det til å sveve, er å skape stabilitet nok. Det finnes imidlertid måter å løse dette på.
I de mye omtalte magnetiske togene som blant annet brukes i Shanghai, holdes togene opp ved hjelp av spesielle skinner med superledere som klarer å holde det stabilt. Japan jobber også med å bygge et lignende system som gjør at tog kan kjøre i over 500 kilometer i timen.
I tilfellet med det svevende brettet, er det derimot brukt virvelstrømmer for å holde det stabilt. Brettet holdes oppe av magneter som roterer rundt ved hjelp av elektriske motorer. For å holde seg svevende, er brettet avhengig av et spesielt kopperunderlag.
Det vil altså si at du ikke kan fly rundt i gatene som karakteren Marty McFly gjorde i filmen fra 1989 helt ennå.
Les også: Slik fungerer Googles «hjerne-software»
Svevende bygninger
Men ifølge Design Boom planlegger Hendo en spesialdesignet skatepark hvor folk kan fly rundt.
Mannen bak, Greg Henderson, sier samtidig at de har større planer for teknologien enn bare å lage et skateboard. Ideen til å jobbe med magnetteknologi, fikk Henderson da han opplevde et jordskjelv i San Francisco i 1989.
Den grunnleggende ideen var at hvis bygninger kunne sveve, så ville de ikke ta skade av jordskjelv. Målet er nå å utvikle magnetteknologi som kan benyttes av ingeniører og byggefirmaer. Ekteparet bak selskapet er ikke snauere enn at de i promoteringsvideoen sin hevder at hjulet kan ha fått en utfordrer. Vi får vel se.
Les også:
Snart skal det mer til for å knuse skjermen
Apple avslører flere detaljer om Apple Watch