NETTARKIV

– Seismikkforskningen har vært stuntpreget

TRENGER PENGER: Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet sier det mangler midler til å gjennomføre grundig forskning på effektene av seismikk.
TRENGER PENGER: Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet sier det mangler midler til å gjennomføre grundig forskning på effektene av seismikk. Bilde: Kallestad, Gorm
Camilla Aadland
26. mai 2008 - 12:50
Vis mer

Søndag 25. mai startet Oljedirektoratet (OD) letingen etter oljeforekomster i Lofoten. Skipet BOS Atlantic samlet inn en seismisk linje i det sørlige området av Nordland VII, på tross av protester fra blant annet Bellona og Norsk Kystfiskarlag.

Begge organisasjonene er opptatt av at det er for lite kunnskap om effekten av seismikk, og har sammen tatt rettslige skritt for å få stoppet arbeidet.

– Det er normalt å skaffe seg kunnskap før man går i gang med så store prosjekter, men dessverre er det ikke slik i oljenæringen, sier Håvard Jacobsen.

– Burde vært føre var

Han mener føre-var-prinsippet burde vært etterfulgt, og frykter for konsekvensene seismikken kan få for fisket.

– Myndighetene må påse at det er gode nok forskningsresultater før oljenæringen får komme inn i et så sårbart område som Lofoten og Vesterålen, framholder han.

Foreløpig er det myndighetene selv som står for seismikkundersøkelsene, gjennom OD. Sjefingeniør Odd Raustein i OD erkjenner at det er behov for mer forskning på effektene av seismikk.

– Det er en del forskning som er gjort. Den viser blant annet at seismikk ikke er skadelig for voksen fisk, med mindre den er i umiddelbar nærhet av fartøyet. Når det gjelder skremmevirkninger, er resultatene ikke entydige, men varierer med bunnforhold og fiskeslag. Det er her det er mest behov for forskning, sier Raustein.

Følgeforskning i sommer

OD skal i løpet av fire måneder i sommer gjennomføre både 2D- og 3D-seismikk ved hjelp av to innleide fartøy, BOS Atlantic og BOS Arctic.

I forbindelse med 3D-innsamlingen vil det bli gjennomført et forskningsprosjekt i samarbeid med Havforskningsinstituttet (HI). Målet er blant annet å studere virkningen av skremmeeffekt på fisk og utbredelse av trykkbølger i vannet.

– Vi skal se på hvordan fangstratene blir påvirket, og vil leie kystfiskefartøy som fisker med garn, not og line i ulike dybdelag før, under og etter de seismiske undersøkelsene, forteller forskningsdirektør Ole Arve Misund ved (HI).

Denne type forskning har vært gjort før.

– Vi forventer en nedgang i fangstratene når fartøyet kommer nær der man fisker, sier Misund.

Stuntpreget forskning

Han erkjenner at forskningen på effekten av seismikk ikke nødvendigvis har vært omfattende nok.

– Forskningen vi har gjort har vært stuntpreget. Når konfliktnivået har blitt høyt nok, har det blitt satt av midler, sier forskningsdirektøren, og viser til forskning på fiskearten tobis, som ble gjort i 2002 etter at trålfiskere i Sør-Norge hadde uttrykt uro for fallende fangstvolum.

Resultatene viste at seismisk aktivitet virker inn på tobisens bevegelsesmønster, men at den går tilbake til sitt vanlige svømmemønster etter endt seismisk aktivitet.

Kan få fangstreduksjoner

I 2006 bestilte fiskerinæringen og oljenæringen en sammenstillingsrapport på seismikkforskning fra DNV. Rapporten konkluderer med at seismikk ikke medfører risiko for fiskebestandsnivået, men at det kan påvirke fisket.

Omfanget av dødelighet for kommersielle arter i norske farvann som følge av seismikk er så lite at det ikke har innvirkning på fiskebestandsnivået. Det er imidlertid dokumentert at voksen fisk kan bli skremt av lydbølgene fra seismisk aktivitet i en radius på opptil 30 kilometer fra lydkilden, heter det i rapporten.

– Hvis vi hadde hatt tilsvarende situasjon på land, der elg som var 30 kilometer unna ble skremt av lyd, ville undersøkelsene ha stoppet opp. Vi skjønner ikke hvorfor det skal gjelde andre regler på sjøen, sier Håvard Jacobsen.

Rapporten slår også fast at skremmeeffektene som følge av seismikk kan medføre fangstreduksjoner. Disse vil variere fra art til art og mellom de forskjellige fiskeredskapstypene.

Pause i mai

Dersom fisk under vandring til gytefeltene eller under selve gytingen blir eksponert for denne typen støy, kan gytesuksessen bli påvirket.

Det var derfor HI anbefalte en seismikkpause i Lofoten og Vesterålen tidligere i mai. Et par dagers kartlegging av fisk i området viste imidlertid at det var lite fisk, egg og larver i disse områdene. Fisken som var der, var for det meste ferdig med gytingen. Dermed ga HI klarsignal for at de seismiske undersøkelsene kunne fortsette.

– Vi har tilstrekkelig grunnlag for de rådene vi har kommet med, og mener det er tilrådelig å drive med seismiske undersøkelser utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Ole Arve Misund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.