Det viser en fersk av tilstanden på kommunal og fylkeskommunal bygningsmasse, gjennomført av Multiconsult og Norges Bygg-
og Eiendomsforening (NBEF).
Kartleggingen inkluderer 41 kommuner og fem fylkeskommuner, og omfatter ca. 5,2 millioner kvadratmeter bygningsmasse fordelt på 4.000 bygninger.
Den viser en liten forbedring av vedlikehold de siste fem årene, men konkluderer med at utbedringstakten på økes ytterligere.
Stort behov
– Vi kan spore en bedring i forhold til tilsvarende undersøkelser som er gjort tidligere. Men ser fremdeles et stort behov, sier professor Svein Bjørberg i Multiconsult.
Undersøkelsen viser at 34 prosent av bygningsmassen fremstår med god eller tilfredsstillende tilstand.
31 prosent av bygningsmassen er av en kvalitet som krever omfattende tekniske oppgraderingsbehov, og 35 prosent krever inneholder elementer som krever oppgradering.
Utbedringsbehovet er beregnet til mellom 79 og 124 milliarder kroner, avhengig av ambisjonsnivået som legges til grunn.
Les også: Tre av fire høyskolebygg i dårlig stand
Maks ti år
Med dagens utbedringstakt vil det beregnede vedlikeholdsbehovet ta 20 år å komme i bukt med.
– Det er alt for lang tid, sier Bjørberg.
Rapporten anbefaler derfor at det etableres en nasjonal handlingsplan for lukking av vedlikeholdsetterslepet.
– Det må være et mål å lukke etterslepet i løpet av 10 år. Videre bør det også vurderes en tiltakspakke for å stimulere til investeringer i oppgradering og innhenting i etterslepet, sier Bjørberg.
Les også: Navarsete innrømmer dårlig vedlikehold
– Gjør som Trondheim
Hovedgrunnen til at vedlikeholdet bør tas i løpet av en tiårsperiode, er ifølge Bjørberg betydningen bygg har for arbeidsmiljøet.
– Det er klart at dårlige bygninger påvirker hverdagen til de som bruker bygget. Det påvirker arbeidseffektivitet, sykefravær, læringsmiljø på skolene og alt annet som daglig tar plass i bygget, sier han.
Bjørberg viser til Trondheim som eksempel på hvordan det bør være i alle kommuner.
– Der er det utarbeidet en egen vedlikeholdsplan, som sier at alle skoler skal gjennomgå vedlikeholdsoppdateringer hvert femte år, forklarer han.
Bjørberg oppfordrer alle kommuner som er økonomisk rustet til det, til å gjøre som Trondheim.
– Det er spørsmål om politisk vilje kombinert med økonomisk evne. Men det er klart at noen kommuner vil få økonomiske utfordringer om de må oppgradere hvert femte år, sier han.
Les også: