Et team av forskere fra Leibniz Institute for Solid State og Materials Research i Dresden har utviklet en liten ekstern sensor som gir mennesker mulighet til få oppleve «magnetoreception».
Dette er den sansen haier, fugler, insekter og selv bakterier har for orientere seg i verden og navigere gjennom fornemmelsen av magnetiske felt.
Mennesker har ikke denne evnen naturlig, men kan ifølge forskerne få det ved hjelp av et stykke elektronisk hud med en integrert magnetsensor.
Magnetsensorene er mindre enn to mikrometer tykke, veier tre gram per kvadratmeter og kan flyte på en såpeboble, ifølge en artikkel på instituttets hjemmeside.
Kaldfusjon: – Hvis dette er sant, blir oljen verdiløs
Medisinsk bruk
Forsker Denys Makarov mener det viktigste bruksområdet til oppfinnelsen på sikt vil være i medisinens verden.
- Vi ser for oss at disse sensorene kan brukes i implantater i menneskekroppen for å fange opp og overvåke alle typer bevegelser, som muskel- og leddbevegelser, eller hjerteklaffenes funksjon. Dette kan brukes for å stille sanntids-diagnoser, og sanntidsdiagnostikk og avdekke ulike sykdommer og hjerteinfarkt, skriver Makarov i en epost til Teknisk Ukeblad.
Les også: Disse informasjonskapslene får du ikke fjernet. Selv om du sletter dem
Avansert robotteknologi
Magnetsensorene kan brukes som bevegelsessensorer i funksjonelle medisinske implantater for funksjonshemmede eller i roboter, går det fram av en artikkel publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature.
«Disse ultratynne magnetfelt-sensorene kan lett integreres i ulike objekter, inkludert menneskehud, og kan gi avansert robotteknologi, i form av tekniske hjelpemidler, en helt ny dimensjon, inkludert helseovervåking og forbrukerelektronikk», heter det i abstraktet til Nature-artikkelen.
I øyeblikket er ikke magnetsensoren i stand til å gi brukeren en direkte følbar fornemmelse av å være i nærheten av magnetiske felt. I stedet er den for tiden koblet til en rad med LED-lys.
Når bæreren beveger sensoren i nærheten av et magnetisk felt, tennes lysene. Selv om dette foreløpig gjør sensoren mindre egnet for bruk i hverdagen, mener forskerne løsningen er ideell for roboter.
Arbeidene ble gjennomført i samarbeid med partnere ved University of Tokyo og Osaka University i Japan.
NB: Man anser i dag at mennesket har flere enn fem sanser. Begrepet «sjette sans» er dermed faglig utdatert, men lever i beste velgående i dagligspråket.
Les også:
Snart skjer det noe drastisk med mobilsamtalene dine
Med denne hjelmen kan du navigere, se bak deg, høre på musikk og snakke i telefonen