OLJE OG GASS

Sentrale politikere var skeptiske til Lundins design av Edvard Grieg-plattformen

Allerede i fjor sommer.

STRØMKONFLIKT: Stortinget vil at Edvard Grieg-feltet skal bruke strøm fra land. Problemet er at Lundins design av plattformen ikke er tilrettelagt for å få kraft fra land.
STRØMKONFLIKT: Stortinget vil at Edvard Grieg-feltet skal bruke strøm fra land. Problemet er at Lundins design av plattformen ikke er tilrettelagt for å få kraft fra land. Bilde: Det norske oljeselskap
19. des. 2013 - 06:45

Tirsdag avslørte Teknisk Ukeblad at oljeselskapet Lundin har satt norske myndigheter i «en vanskelig situasjon» etter å ha trosset Stortingets krav om at Edvard Grieg-plattformen skal kunne få dekket alt kraftbehov med kraft fra land.

Dette vilkåret lå til grunn for at Stortinget godkjente utbyggingsplanene (PUD) for feltet.

Lundin lot være å fortelle at designet av Grieg-plattformen ikke er tilrettelagt for at hele feltet kan drives med kraft fra land, viser et referat fra et møte mellom Lundin og Oljedirektoratet som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Les også: Dette er bekymringene rundt Utsira-elektrifiseringen

Spurte tre ganger

Det viser seg også at kraftbehovet var en sentral sak da Stortinget behandlet utbyggingsplanene for Edvard Grieg-feltet på Utsirahøyden.

Før PUD-en ble godkjent i Stortinget 11. juni 2012 presiserte flere representanter at de krevde at plattformen ville bli elektrifisert - og at Lundin utstyrte den med gassturbiner for egen risiko og regning.

Siri Meling (H) ba daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe tre ganger om å bekrefte at departementet krevde at plattformen kunne få dekket varmebehovet på annen måte enn gjennom avgass fra gassturbinene.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

Borten Moe svarte til slutt følgende:

– Når det så gjelder et eventuelt varmebehov ved Edvard Grieg-feltet, og om det kan dekkes på andre måter enn gjennom å utnytte avgass fra kraftturbinene, mener jeg det ligger implisitt i PUD-behandlingen, rett og slett av den grunn at hvis kraftturbinene ikke lenger går, må varmebehovet bli dekket på annet vis.

Likevel har altså Lundin nå prosjektert en plattform som er avhengig av gassturbiner i drift for å dekke varmebehovet.

I går uttalte Siri Meling til Teknisk Ukeblad at det som kommer frem i møtet mellom Lundin og OD, er noe som provoserer henne.

Les også: Oljeutbygginger kan bli stanset

Ville ikke godkjenne

Også Kristelig folkeparti var særdeles skeptiske til å la Lundin og partnerne på Edvard Grieg få godkjent gassturbinene. Om ikke det hadde vært for vilkåret om at all kraft måtte dekkes fra land, ville ikke Kristelig folkeparti ha gitt sin støtte.

Kjell Ingolf Ropstad, som på gjeldende tidspunkt var på vei inn i komiteen, viser til merknadene partiets representant kom med ved innstillingen fra energi- og miljøkomiteen.

– Dette medlem er kritisk til at det legges til rette for store investeringer i gassdrevne turbiner parallelt med at det jobbes med en felles løsning for kraft fra land til alle feltene på sørlige del av Utsira-høgden, heter det blant annet.

Les også: Synes det er merkelig om Utsirahøyden ikke blir elektrifisert

– Burde betale det selv

Krf viser også til Oljedirektoratets uttalelse om at initiell investering i turbiner og generatorer på feltet vil føre til at en samordnet kraft fra land-løsning for området vil bli mindre kostnadseffektiv og gi økte tiltakskostnader.

Av den grunn mente Krf at det ville vært mest fornuftig at rettighetshaverne burde betale kostnadene selv.

– En kostnadsdeling for alle funnene inklusiv Edvard Grieg vil ifølge Oljedirektoratet være avgjørende for å kunne oppnå lønnsomhet for en felles kraft fra land-løsning for området. Jeg mener derfor at initiell investering i gassdrevne turbiner og generatorer ene og alene må stå for rettighetshavers regning og risiko, og at disse investeringene ikke bør inkluderes i fremtidige lønnsomhetsberegninger av en helhetlig løsning med kraft fra land til sørlige del av Utsira-høgden, heter det i merknaden.

Les også: Her er nye Valhall

Teknisk Ukeblad forsøkte i går å få en kommentar fra Olje- og energidepartementet og statsråd Tord Lien. Dette har ikke latt seg gjøre. Heller ingen andre i departementet kunne kommentere denne saken.

Ifølge informasjonsavdelingen i OED er det midt i julestria, og dermed et tett program for statsråden.

Lundin har lovet elektrifisering

I første halvdel av 2012 sendte miljøorganisasjonen Zero en høringskommentar i forbindelse med konsekvensutredningen av PUD-en for Edvard Grieg-feltet. Zero spurte om plattformen ville bli i stand til å ta i mot strøm fra land.

Det svarte Lundin at den skulle bli.

– Plattformen er forberedt for bruk av kraft fra land ved realisering av en områdeløsning. Planlegging og investeringene for senere tilknytning av feltet til en områdeløsning for kraft fra land er allerede tatt. Øvrige kostnader vil bli begrenset til innkjøp og installasjon av sjøkabel mellom feltet og en offshore fordelingsplattform for strøm. Denne kostnaden vurderes å være uavhengig av tidspunktet for oppkobling, skriver Lundin i svaret.

Teknisk Ukeblad har intervjuavtale med Lundin senere i dag.

Les også:

Statoil nekter for at kraft fra land forsvinner fra Sverdrup

Nytt krav kan gjøre et oljefelt to milliarder dyrere å bore

Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.