OLJE OG GASS

Ser havet på nytt

Eli Grong Aursand (30), sivilingeniør fra NTNU og daglig leder i Ecotone AS. Ecotone har i juni fått 10 millioner i finansiering fra blant annet Statoil til å utvikle teknologien. Med Ecotone teknologi kan man overvåke undervann. Det er et kamera som kan se forskjell på olje, sand, koraller og forurensning under vann.
Eli Grong Aursand (30), sivilingeniør fra NTNU og daglig leder i Ecotone AS. Ecotone har i juni fått 10 millioner i finansiering fra blant annet Statoil til å utvikle teknologien. Med Ecotone teknologi kan man overvåke undervann. Det er et kamera som kan se forskjell på olje, sand, koraller og forurensning under vann. Bilde: Ecotone
Maria Amelie
24. juni 2011 - 11:22

– Sensoren er nyttig for å få oversikt over havbunnen. Det kan også brukes til kunnskapsinnhenting i ulike næringer, for eksempel i oljeindustrien for å få oversikt over utslippene eller for å se skader av havbunnen som følge av oppdrettsindustrien, forteller Eli Grong Aursand.

Aursand er daglig leder og har jobbet med Ecotone siden april 2010.

Økonomisk støtte

Denne uken har selskapet fått 10 millioner kroner i utviklingsstøtte fra Statoil, Direktoratet for naturforvaltning og Innovasjon Norge.

Aursand tror oppdagelsen vil være til stor nytte, blant annet for å kartlegge ødeleggelser i havet.

Fra testing av optisk sensor på Great Barrier Reef i Australia i januar 2011. Foto: Geir Johnsen
Fra testing av optisk sensor på Great Barrier Reef i Australia i januar 2011. Foto: Geir Johnsen

Tatt patent

Ecotone er et norsk selskap med utspring fra forskningsmiljøet på NTNU.

I 2008 tok Ecotone et internasjonalt patent på teknologien som gjelder i de fleste land. Ifølge Aursand har teknologien også vært gjennom granskingsrapporter og det er blitt gitt indikasjoner på at den optiske sensoren er unik.

Multistråle-ekkolodd er vanlig

Per i dag skjer dybdemålinger og kartlegging av havbunnen ved hjelp av kraftige multistråle ekkolodd og ulike sonarer.

Øyvind Tappel, sjømålingskoordinator fra Statens kartverk Sjø, kjenner ikke mye til optiske sensorer. Han forteller i korte trekk hvordan dagens ekkoloddteknologi fungerer:

– Et multistråle ekkolodd sender ut lydsignaler i en vifteform på tvers av båtens kurs som gjør at man måler en sektor av havbunnen. Måten lydstråler treffer havbunnen på bidrar til å danne et bilde av dybde. Man måler også intensiteten på ekkoet og dette kan si noe om sjøbunnens hardhet, derav geologien. Målingene lagres elektronisk og signalbehandling brukes for å fastsette dybde og intensitet. Ved hjelp av terrengmodellering av de målte dybdene kan man visualisere havbunnen i ulike 3D verktøy og få et inntrykk av hva som befinner seg på der.



Ser forskjell på farge og konsistens

Ifølge Aursand har Ecotones sensor klare fordeler framfor dagens teknologi.

Ecotone - kamerateknologi for undervanns miljøovervåkning.  Kamera greier å se forskjell på  olje, sand, koraller og forurensning under vann.  A er fra testing av optisk sensor på Great Barrier Reef i Australia i januar 2011, B er fra testing av optisk sensor i Grønlandshavet i januar 2010, C er fra testing av optisk sensor i Hopavågen i Norge i April 2010.
Kameraet greier å se forskjell på olje, sand, koraller og forurensning under vann. A er fra testing av optisk sensor på Great Barrier Reef i Australia i januar 2011, B er fra testing av optisk sensor i Grønlandshavet i januar 2010, C er fra testing av optisk sensor i Hopavågen i Norge i April 2010. Geir Johnsen.

– Ekkolodd brukes mye og vår sensor skal ikke erstatte akustiske sensorer. På den andre siden er ulempene ved akustikk at man får lite eller ingen informasjon om hvilke substanser man finner på havbunnen. Med Ecotone kan man automatisk gjenkjenne objekter av interesse basert på en forhåndsinnstilt optisk signatur. Slik vil sensoren kjenne igjen små detaljer som pigmentene i korallen og hva slags type stein man ser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Fargefordeler hos ekkoloddteknologi

På spørsmål hvorvidt ekkolodd er i stand til å kartlegge havbunnen ut fra farge og konsistens som Ecotone, svarer Tappel:

– Multistråle ekkolodd kartlegger bare formen på havbunnen,og det ikke er mulig å se farger med den teknologien vi bruker i dag.

Søker mer finansiering

Statoil bidrar med støtte som en del av deres leverandørutviklingsprogram (LOOP) som har hjulpet frem flere bedrifter siden 1980-tallet.

Innovasjon Norge er involvert som en del av deres miljøteknologi ordning. I tillegg til dette planlegger Aursand å skaffe mer finansiering til prosjektet.

Planlegger å lage kart

De ti millionene skal brukes på å utvikle en mer helhetlig løsning som innebærer å lage og levere digitale kart basert på kartlegginger gjennom den optiske sensoren.

– Optisk sensor er bare en liten del av våre planer. Vi ønsker å utvikle selskapet videre ved å gjøre teknologien mer kommersielt tilgjengelig.

Vellykkede testresultater

– Vi har allerede testet både i Trondheimsfjorden, men også utenfor Bjugn og i Australia. Det er gode signaler på at teknologien fungerer slik den skal. Likevel ønsker vi å teste mer i ulike settinger og temperaturer, for å være på den sikre siden, forteller hun til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.