– Reiselivsnæringen i Lofoten har passert en milliard kroner i årlig omsetning, og øker. Vi sysselsetter et sted mellom 1500 og 2000 personer, rundt 650 av dem er helårlige arbeidsplasser. Verdensarvstatus ville være til stor hjelp i arbeidet med å utvide sesongen, sier daglig leder Jan Rune Yanni Vikan i Destination Lofoten, en paraplyorganisasjon for reiselivsbedrifter i Lofoten.
Ordføreren:
BAKGRUNN:
Nye tider
Sammen med kollega Mariell Hagen står Vikan foran glassfasaden på det nye kulturhuset i Svolvær, lagt i tilknytning til et annet signalbygg, det nyåpnede Thon-hotellet i byen. Konferansehotellet ruver i terrenget med sine 160 rom fordelt over 10 etasjer – et symbol på nye tider.
Reiselivet i Lofoten samlet seg i november om en resolusjon der ordførerne som utgjør det såkalte Lofotrådet ble kraftig oppfordret til å støtte Unesco-søknadsprosessen.
TU MENER:
– Skremselspropaganda
– Hva med motargumentene, at man er redd for at Lofoten skal bli et museum der teknologirettet næringsutvikling – eksempelvis planlagte vindmølleparker – blir skadelidende?
– Eksempelet med vindmølleparker er riktig, men andre argumenter vi har hørt virker som skremselspropaganda. Vi skal huske at Lofoten ikke bare kan havne på World Heritage List, men på enda mer eksklusiv «liste i lista» som såkalt mixed site – en kombinasjon av natur og kultur. Denne statusen har bare 25 destinasjoner på verdensbasis i dag, og forutsetter et levende samfunn. Vi mener en verdensarvstatus også ville styrket fiskeriene og kystkulturen, sier Vikan.