Når sykehuset i Vestfold skal bygges ut, skal den gamle delen av sykehuset være i full drift. For å gjøre byggeperioden så skånsom som mulig for pasienter og helsepersonell bør derfor byggetiden være så kort som mulig.
I den forbindelse planlegges det nå å bygge det nye sykehuset på halve byggetiden av hva som er normalt. I tillegg skal sykehuset koste 10 prosent mindre enn vanlig, og ha null byggefeil.
– Det skal være mulig. Vi skal realisere Norges beste sykehus. Det skal bygges raskere, rimeligere og bedre enn tilsvarende bygg, sier prosjektleder Bjørn Varegg.
Les også: Slik vil de bygge bruer som lager strøm
God planlegging
En rekke faktorer skal gjøre byggetiden til sykehuset så kort som mulig.
Først og fremst, skal sykehuset bygges ut ved hjelp av moderne digital planleggings- og byggemetodikk, blant annet LEAN. En metode som setter fokus på detaljert planlegging og organisering av arbeidet, slik at alle fag er med fra starten av prosjektet, og jobber i takt.
– Dette er en oversiktlig og effektiv metode, som tidligere har vist seg å gi gode resultater. Ved å ha med alle fagområder i planleggingen får man innspill fra alle helt fra starten av, noe som kan være med på å detaljere planleggingen på en helt annen måte og dermed redusere selve byggetiden, sier administrerende direktør Halvard S. Kilde i Metier, som deltar i arbeidet via BA2015.
Han viser til at LEAN blir mer og mer vanlig.
Under rehabiliteringen av Haugesund fengsel reduserte bruken av LEAN oppgraderingstiden fra 90 til 11 dager.
– Metoden brukes mer og mer, og gir utelukkende gode resultater, sier Kilde.
Les også: Her er bygget som kjøler ned omgivelsene med regnvann
Digitalisert byggeplass
Målet er rett og slett å planlegge så godt som mulig.
– Det er byggetiden som skal halveres, ikke prosjekterings- og planleggingstiden. Det koster penger å bruke både maskiner og folk på byggeplassen. Så ved å redusere denne delen av prosjektet skaper man mindre forstyrrelser for omgivelsene samtidig som man sparer penger på både arbeidsfolk og maskiner, sier Varegg.
En måte å få til dette på, mener han er ved å få til en fullgod digitalisering av arbeidsplassen.
– Ved å benytte seg av de riktige programmene kan man få til en digital byggeplass som er såpass god at man får tatt en sluttbefaring allerede før byggeprosessen er i gang. På den måten reduserer man både tid og penger knyttet opp til feil og dårlige løsninger, sier han.
Les også: Dette er verdens beste høye bygg
Ser til Kina
Videre mener prosjektlederen standardisering er avgjørende for å få de resultatene som ønskes.
– Standardisering er en premiss for å lykkes. Vi må jakte på gode løsninger og repetere d em, sier han.
Et ledd i denne prosessen, er ifølge Varegg, prefabrikkerte elementer.
Han viser til det kinesiske selskapet Broad Group som for noen år siden reiste et 30 etasjes høyt hotell på 15 dager.
– Denne byggeprosessen viser at det ligger enorme muligheter for redusering av byggetid i prefabrikkerte elementer. Ved å redusere arbeidet på byggeplassen til montering, er besparelsespotensialet stort.
Han legger til at han tror bruken av prefabrikasjon vil bli langt vanligere i Norge i tiden fremover.
– Prefabrikkerte elementer egner seg godt til alle bygg som ikke krever et helt spesielt utseende. Det gir en høyere kvalitet enn man får når bygg plassbygges, til en lavere pris, sier han.
Les også: Kinesere produserer 24 kvadrat hvert fjerde minutt
– Det er mulig
Sykehuset i Vestfold er et av flere prosjekter som bygges i samarbeid med det nasjonale byggforbredringsprogrammet BA2015.
Målet med programmet er å innhente, videreutvikle og implementere prosesser, systemer og kunnskap som målbart forbedrer effektiviteten innen bygg- og anleggsprosjekter.
Kilde har full tro på at det er mulig å både redusere sykehusets byggetid og få opp kvaliteten til lavere pris enn normalt.
– Det finnes mange bevis internasjonalt som viser at dette er mulig, og at prefabrikasjon er løsningen, sier han.
Les også: Norges første og verdens største innendørs skiarena kan bli utsatt
Et foregangsprosjekt
Kilde understreker behovet for en detaljert og god planfase.
– Det er i tidligfase man finner de gode løsningene, og det er her man leg ger grunnlaget for en god prosjektgjennomføring. Ved å kombinere bruken av LEAN med prefabrikkerte elementer legger man opp til en optimalisert prosjektgjennomføring, sier han.
Kilde roser Sykehuset i Vestfold for å være et foregangsprosjekt.
– Det er alltid stor usikkerhet når man er først ut og tar i bruk nye løsninger. Men om de får det til, tenk hvor stor effekt det kan ha på andre sykehus som settes opp i ettertid. Om ingen tør å ta ansvar og gjøre ting annerledes får man ikke noen store skift. Det er forbilledlig av sykehuset i Vestfold å ta dette ansvaret på vegne av næringen, sier han.
Les også: 12 megadammer som endret verden
Halvannet år
Det er så langt ikke satt noen dato for byggestart på sykehuset.
– Det som er viktig nå er at vi planlegger og får på plass en gruppe som kan hjelpe oss å nå ambisjonene våre, sier Varegg.
Han mener likevel det bør være mulig å komme i gang i løpet av ikke alt for lang tid.
– Vi har et håp om å få i gang byggestarten i løpet av halvannet år. Det bør være fult mulig, sier han.
Les også:
Turister strømmer til for å se gigant-vindmøller