OLJE OG GASS

– Setter ny miljøstandard i Nordsjøen

Regjeringen har godkjent utbyggingsplanene for Martin Linge-feltet, tidligere Hild. – Dette setter ny miljøstandard for Nordsjøen, mener Zero.

HILD: Bygges ut med en plattform med stålunderstell. Brønnen bores med en oppjekkbar rigg hvor boretårnet kan skyves over Hild-plattformen. Olje fra feltet lastes over i et lagerskip hvor vann skilles ut og reinjiseres via plattformen i reservoaret. Produsert olje lastes til en bøyelaster. Gassen fra feltet transporteres via den tidligere Friggrørledningen til St.Fergus-terminalen i Storbritannia.  Totale investeringer er beregnet til  25,6 milliarder kroner. Vanndypet er på 115 meter. Stålunderstellet bygges hos Kværner Verdal.
HILD: Bygges ut med en plattform med stålunderstell. Brønnen bores med en oppjekkbar rigg hvor boretårnet kan skyves over Hild-plattformen. Olje fra feltet lastes over i et lagerskip hvor vann skilles ut og reinjiseres via plattformen i reservoaret. Produsert olje lastes til en bøyelaster. Gassen fra feltet transporteres via den tidligere Friggrørledningen til St.Fergus-terminalen i Storbritannia. Totale investeringer er beregnet til 25,6 milliarder kroner. Vanndypet er på 115 meter. Stålunderstellet bygges hos Kværner Verdal. Bilde: Total
30. mars 2012 - 14:02

Regjeringen har godkjent utbyggingsplanene for Hild-feltet, som nå er omdøpt Martin Linge.

Feltet skal bygges ut med en bunnfast innretning, og baserer seg på kraft fra land.

Det får miljøorganisasjonen Zero til å juble.

Regjeringen ønsker mer kraft fra land

– Vi er veldig fornøyd, og det er veldig positivt at man bygger ut et nytt felt med elektrifisering fra dag én. Dette setter en ny miljøstandard i Nordsjøen, sier Kari Elisabeth Kaski i Zero.

Hun påpeker også at olje- og energiminister Ola Borten Moe tydelig signaliserer at regjeringen ønsker kraft fra land.

– Planene for Martin Linge-feltet viser at kraft fra land kan være hensiktsmessig for nye, selvstendige utbygginger. CO2-utslippene fra norsk sokkel blir med dette også mindre enn de ellers ville vært, sier Borten Moe i en melding.

Draupne og Luno: Elektrifisering mulig fra 2016

http://tumigrer.tu.no:8080/migrator/ws/publication/www.tu.no/resource/binary/180029

Luno-PUD på vent

Opprinnelig skulle plan for utbygging og drift (PUD) av Luno også vært godkjent i  dag.

Zero har tidligere stilt seg kritisk til Luno-operatør Lundins manglende elektrifiseringsløsning på sin utbyggingsløsning.

Utbyggingsplaner får klimakritikk

– At godkjenningen ikke kom i dag tyder på at det fortsatt diskuteres rundt Luno.  Det er et felt som det er all mulig grunn til elektrifisering fra dag én. Når man gjør det på Martin Linge er det ingen grunn til å ikke gjøre det på Luno. Nå får man et par ekstra dager på grunn av påsken, og jeg regner med at man kommer frem til en god løsning, sier Kaski.

26 milliarder investert

Martin Linge- feltet ligger i den nordlige delen av Nordsjøen, om lag 150 kilometer vest for Kollsnes.

De totale investeringene for utbyggingen beløper seg til om lag 26 milliarder kroner, og utvinnbare reserver i feltet er anslått til 189 millioner fat oljeekvivalenter.

Gassen fra Martin Linge vil bli eksportert via det britiske rørledningssystemet, mens oljen blir prosessert og lagret på et lagerskip. Utbyggingsløsningen som operatøren har valgt baserer seg på kraft fra land fra Kollsnes.

Rettighetshavere i Martin Linge-utbyggingen er Total E&P Norge AS (51 %), Petoro AS (30 %) og Statoil Petroleum AS (19 %).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Mer olje i gigantfunnet

Ingen koordinering av elektrifisering

– Planlegger gassturbiner til gigantfunnet

Vil ikke pålegge elektrifisering 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.