OLJE OG GASS

Shell jakter norske gründere

Har mye penger: Direktør Geert van de Wouv (t.v.) og investeringssjef Peter van Giessel i Shell Technology Ventures er klare til å investere flerfoldige millioner kroner i norsk oljeteknologi.   foto: Peder Qvale
Har mye penger: Direktør Geert van de Wouv (t.v.) og investeringssjef Peter van Giessel i Shell Technology Ventures er klare til å investere flerfoldige millioner kroner i norsk oljeteknologi. foto: Peder Qvale
6. mai 2013 - 11:46
Vis mer

Stavanger: – Det er et bra klima for olje- og gassgründere her. Norge er en av de mest aktive stedene vi har sett globalt, sammen med Storbritannia, USA og Kina, sier Geert van de Wouw, direktør i Shell Technology Ventures (STV) til Teknisk Ukeblad.

STV er et nystartet investeringsfond som har som hovedmål å få kloa i teknologi som kan få opp så mye olje og gass som overhodet mulig fra eksisterende og nye reservoar. Fondet skal operere de neste seks til åtte årene.

– Energibehovet vil bare øke i de neste ti årene. Det kommer til å være ni milliarder mennesker på planeten, og det vil være to milliarder biler. Vi tror ikke at fornybar energi kan konkurrere med olje og gass, vi tror vi må få tak i hvert eneste molekyl vi klarer. Derfor gjør vi dette, sier van de Wouw.

Les også: - Oljeindustrien har nådd toppen

Flere interessefelt

Fondet er spesielt interessert i områder som gassproduksjon og konvertering, geofysisk avbildning­, kjemisk produksjon og konvertering, nye materialer, økt oljeutvinning og vannbehandling.

STV er også ute etter forskjellige typer informasjonsteknologi, boreteknologi og komplettering­ av olje- og gassbrønner, undersjøisk måling og teknologi som gjør det mulig å produsere i utfordrende farvann – som i arktiske strøk.

Ordningen er altså til for selskaper som ikke har muskler nok til å ta frem teknologien sin selv. Shell tilbyr tekniske eksperter, tilgang til kunde-, leverandør og kontraktørbase og kan også bidra med pilotering og testing.

STV har allerede gjort sin første investering, selv om den riktignok ikke skjedde i Norge. I det tilfellet dreide det seg om amerikanske Glasspoint Solar, et selskap som omdanner solvarme til damp for å vinne ut mer olje fra felt som eldes. Flere millioner dollar ble lagt i prosjektet, noe som gjorde at selskapet fikk bygd et pilotanlegg i Midtøsten.

Les også:  – Aktivitetsnivået er så høyt at vi lurer på om vi har nok kompetente folk til å gjøre jobben ordentlig

Mye penger

Totalt sett er altså potten på flere hundre millioner dollar, og van de Wouw oppfordrer nå norske selskaper til å ta i bruk ordningen.

– Vi har allerede i alle fall sett 20 selskaper i Norge som kan være interessante for oss. Døren er åpen. Kom med gode ideer og god teknologi, så skal vi se hva vi kan gjøre videre, sier han.

– Er det noe som er spesielt interessant for Shell?

– Vi ser på alt mulig, men teknologi som gjør våre seismiske data bedre er ekstremt viktig for oss, sier han.

Statoil satser også

Statoil har varslet at de mandag kveld norsk tid vil lansere en  innovasjonsportal  under OTC-messen i Houston.

Teknisk Ukeblad kommer tilbake med mer informasjon om dette.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Denne drar ned Aker

Fast track er en megasuksess for Statoil

Havbunnsfabrikken blir klar før 2020

Slik kan de utvinne olje under isen i Arktis  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.