Prosjektet er sponset av Shell og International Union for Conservation of Nature (IUCN), og de leter etter bredstrakt deltagelse fra alle sektorer og andelshavere.
Prosjektet er nå i en kartleggingsfase.
– Shell tror integrert planlegging, ved å se på hele økosystemer og menneskelig innvirkning på miljøet, vil være den beste måten å gå inn i arktiske strøk. Mange prosjekter tar for seg økosystem og naturvern i Arktis, men ikke den innvirkningen menneskelig aktivitet vil ha på miljøet. Samtidig er vanligvis ikke representanter fra den private industrien med i disse debattene, sier Robert Blaauw, senior rådgiver i Global Arctic Theme i Shell International Exploration and Production.
Les også:
Bør ta ansvar
Han mener industrien, bestående av olje og gass, shipping, fiskeri og turisme, bør ta en aktiv rolle og opptre ansvarlig ved å dele beste praksis som er relevant for det arktiske miljøet og de lokale samfunnene.
Prosjektet har hatt en rekke møter med representanter fra industrien, myndigheter, akademiske institusjoner og uavhengige organisasjoner.
– Generelt sett har det vært god støtte til prosjektet, men vi trenger flere dedikerte deltakere. Vi trenger blant annet representanter fra urbefolkning, samt å bli enige om en styringsstruktur og starte neste fase av prosjektet, sier Blaauw.
Investerer i data
Han tror olje- og gassindustrien vil føre med seg verdifull informasjon i forberedelsene til en storstilt arktisk petroleumsutvinning.
– Visste du at på kontinentalsokkelen i Alaska har myndigheter og industri brukt mer enn 500 millioner dollar på innhenting av data og informasjon. Noen av disse studiene er svært avanserte, som sporing av sjøpattedyr, hvor det ble plassert dusinvis av mikrofoner på havbunnen. Dette resulterte i en god helhetlig forståelse av det marine økosystemet på sokkelen, sier Blaauw.
Han påpeker at det i gjennomsnitt tar ti år fra et funn blir satt i produksjon, og at mye forskning og utvikling av nytt utstyr vil være gjort innen den tid.
Arktis viktig
– Menneskerasen er i ferd med å øke fra dagens 6,9 milliarder til 9 milliarder innen 2050, og mennesker er forventet å bruke dobbelt så mye energi som vi gjør i dag. I mellomtiden har vi et stort behov for å kutte utslipp til atmosfæren for å unngå de verste effektene av klimaendringene. I dag utgjør fossile brensler 80 prosent av verdens energietterspørsel, men energimiksen vi i økende grad tilføres andre energiformer, som fornybart. Men erfaringen tilsier at det tar 30 år fra en ny energiteknologi oppstår til den utgjør en prosent av energimiksen. Vi vil derfor være avhengig av at fossile brensler utgjør 75 prosent av økningen, mye av det fra ressurser som enda ikke er funnet, sier Blaauw.
Hydrokarbonene blir vanskeligere tilgjengelig, og de arktiske ressursene blir en viktig del av energikildene i fremtiden.
– Dersom de arktiske ressursene blir utvunnet på en forsvarlig måte i løpet av de kommende tiårene vil de bidra til å opprettholde verdens forsyningssikkerhet når tiden med lett tilgjengelig olje er forbi, sier Blaauw.
Les også: – Nordområdene er fremtiden