Oljedirektoratet har kalt Dalsnuten årets viktigste brønn. I dag kom meldingen om at brønnen er tørr.
Tolket feil
Shell håpte at Dalsnuten-prospektet på dypt vann i Norskehavet skulle inneholde mer gass enn Ormen Lange. Men brønnen påtraff ikke reservoarbergarten.
– Hensikten med Dalsnuten var å teste om det var gass i Jura-bergarter i Vøringbassenget. Resultatene viser at Jura-bergartene ligger dypere enn antatt i dette området, og nå må vi re-evaluere dette området og analysere all informasjon som vi har innhentet. Dette kan ta mer enn ett år på grunn av kompleksiteten, sier Shells kommunikasjonssjef, Terje M. Jonassen, til Teknisk Ukeblad.
Stor risiko
Shell har lagt mye prestisje i sine to ambisiøse leteprosjekter på dypt vann i Norskehavet. Etter at både Gro og Dalsnuten har skuffet, har ikke selskapet særlig mye spennende på gang på norsk sokkel. Jonassen understreker at det var to prosjekter med høy risiko, og at det dermed ikke var en stor overraskelse at det ikke ble funnet drivverdige felt.
– Shell har vært en pioner i å identifisere og teste nye letemodeller og prospekter, både globalt og på dypt vann i Norskehavet med sikte på å identifisere nye olje- og gassressurser. Siden noen av disse brønnene har relativt lav sannsynlighet for suksess, er vi forberedt på ikke-kommersielle resultater. Det er prisen for å være pioner.
Har få muligheter
Det er liten tvil om at selskapets videre satsing i Norge avhenger av at Lofoten og Vesterålen åpnes for letevirksomhet. Kommunikasjonssjef Terje M. Jonassen bekrefter langt på vei at nytt areal er avgjørende for selskapets satsing på norsk sokkel.
– Resultatet understreker viktigheten av å åpne nytt areal. Vi vil fortsette å vurdere muligheter på norsk sokkel, men vi tror at fremtiden til olje gass industrien ligger i de nye og ikke åpnede områdene, sier han.
Shell satset stort på dypt vann i Norskehavet med to ambisiøse boreprosjekter. Selskapet håpte det kunne være to nye Ormen Lange-felt i Gro og Dalsnuten på dypt vann i Norskehavet. Men allerede i fjor viste Gro seg å være et svært utfordrende funn. Og etter en avgrensingsboring i vår ble det konkludert at feltet trolig er for lite til å forsvare en utbygging. Selskapets vekstmuligheter på norsk sokkel er i fare etter at også Dalsnuten skuffet.