Denne uken ble det kjent at Statoil formelt sett er ute a Shtokman-prosjektet. Det norske oljeselskapet har lenge bekymret seg for lønnsomheten i prosjektet.
Bengt Lie Hansen var direktør for Statoil i Russland, og var mannen som forhandlet frem Statoils deltakelse i Shtokman-prosjektet.
Ifølge Lie Hansen er det ingen stor overraskelse at Statoil formelt sett har trukket seg ut av prosjektet Shtokman Development AG.
Den tidligere Statoil-direktøren stiller spørsmål ved lønnsomheten av arktiske feltutbygginger.
Les også: – Det haster å finne mer gass
Lønnsomt i Arktis?
– Utbyggingskonseptet som Shtokman Development AG har jobbet med er ikke lønnsomt med dagens rammebetingelser. Det understreker de utfordringene som man står overfor i Arktis, som is, kulde, mørke, lange transportavstander og mangel på infrastruktur. Alle disse elementene gjør at man får svært høye kostnader. Man kan stille spørsmål til lønnsomheten av gassfunn i arktiske strøk med dagens russiske skattesystem, sier Lie Hansen.
– Shtokman er i aller høyeste grad en påminnelse om at det ikke bare er store reserver og tekniske løsninger, men også utbyggingskostnader og skatt, som avgjør om prosjektene blir bygget ut.
Les også: Fortsetter kravet om Shtokman-skattelette
Blir bygt ut en dag
Han er likevel sikker på at Shtokman-feltet vil bli bygget ut en dag.
– Jeg tror man finner løsninger på dette. Det er for store ressurser til å la det bli liggende. Man må nok lete etter løsninger som er mer basert på undervannssystemer og multifasetransport. Det vil kunne bidra til å redusere kostnadsnivået, sier Lie Hansen.
Les også:
Velger subseakompresjon på Gullfaks
Gazprom bestemmer
– Er prosjektet dødt?
– Det virker ikke som det vil være noe videre arbeid i regi av Shtokman Development AG. Det betyr ikke at siste ord er sagt i denne saken. Men det er Gazprom som bestemmer hvordan man går videre med studier av eventuelle nye utbyggingsløsninger, sier Lie Hansen.
Les også: Vil oppløse Shtokman-gruppen
Betydelige ressurser brukt
Ifølge E24 har Statoil skrevet ned verdier for 2 milliarder kroner i forbindelse med at de gir fra seg aksjene i Shtokman.
– Det er brukt betydelige ressurser i form av både penger og personell i flere år. På den andre siden har ikke Statoil hatt noen leteutgifter, påpeker Lie Hansen.
Les også:
Shtokman-avgjørelsen utsatt igjen
– Ugunstige og risikable forhold
Oljen kan ha lekket ut av delelinjeområdet
3000 kilometer rør er lønnsomt
Vil gi Shtokman fornybar kraft