I sin nye bok navngir han dem han mener var arkitektene bak en helt bevisst millionsvindel. Hvis dokumentasjonen holder, har Siemens et problem.
I november 2005 gikk administrerende direktør Ole Morten Skymoen og finansdirektør Hans Harbitz av som toppledere i Siemens Business Services (SBS).
Det samme gjorde tidligere kontraktsansvarlig i SBS, Petter Moestue. Bakgrunnen for alle tre avgangene var "omdømmemessig belastning" etter avsløringene om overfakturering av Forsvaret for IT-milliardkontrakten FISBasis.
Nå framheves de to førstnevnte som selve arkitektene bak overfaktureringen, av varsleren Per-Yngve Monsen i boken om hans siste tid i Siemens-systemet.
Høyt spill
– I boken viser jeg hvordan Forsvaret ble systematisk svindlet, til tross for at overfaktureringene ble påpekt på et tidlig stadium. Det frustrerer meg at de to som var arkitektene bak ukulturen vandrer fritt rundt, mens saken kan resultere i katastrofe for mange vanlige ansatte, sier Monsen.
Les også: I dag gambler Siemens med sine ansatte
Fredag valgte Siemens AS og SBS å ikke vedta Økokrims bedrageribot på 9 millioner kroner. En rettskraftig avgjørelse om forsettlig bedrageri ble vurdert som for risikabel, all den tid det kunne gi utestengelse fra offentlige anbud og til sjuende og sist masseoppsigelser i morselskapet.
I stedet blir det etter alt å dømme rettssak, noe Monsen mener i beste fall er dristig av sin gamle arbeidsgiver.
Les også: Klart for Siemens-drama i retten
– Jeg har dokumentasjon for alt jeg skriver i boken, og er overbevist om at SBS vil bli dømt. Samtidig skjønner jeg Siemens' logikk bedre i dag enn jeg gjorde på fredag, med hensyn til skadebegrensning. Jeg innser at jeg ikke vil kunne legge denne historien bak meg på lang tid. Dette vil bli et langt rettsløp i alle instanser, sier Monsen.
Ikke noe nytt
Kommunikasjonsdirektør i Siemens AS, Gry Rohde Nordhus, kan ikke se at Monsen bidrar med noe som ikke er kjent fra før. Hun tror ikke han vil lykkes i å påvise at overfaktureringen ble gjort med forsett.
– Skymoen, Harbitz og Moestue ble erstattet med bakgrunn i omdømmebelastningen feilfaktureringen i SBS førte med seg. Vi har i våre undersøkelser fortsatt ikke funnet noe bevis for at Monsens påstander om bevisst feilfakturering er riktige, sier Nordhus til tu.no.
– Gjennomgransket
Hans Harbitz, i dag i en direktørstilling i et større norsk konsern, mener beskyldningene faller på sin egen urimelighet.
– Over en periode på 2-3 år er jeg blitt gransket av både Siemens selv, Dalseide-utvalgene og Økokrim. Alt av e-post og annen dokumentasjon er saumfart, og granskerne har hatt carte blanche. Det sier seg selv at om det var noe som helst hold i disse beskyldningene, ville jeg vært siktet for lenge siden, sier Harbitz til Teknisk Ukeblad.
Ole Morten Skymoen deler den oppfatningen.
– Uten å ha lest boka, høres dette ganske hårreisende ut. Samtlige involverte har vært gransket opp og ned. Da er det jo rart at vi går løse, og enda rarere at jeg ikke engang har fått spørsmål fra granskerne som peker i den retningen, sier Skymoen.