– Vi legger inn en tynn elektrisk leder i nota som gjør at man automatisk detekterer hull. Dette gjør at man kan stoppe rømninger i tide, sier Sven Jørund Kolstø, en av medeierne i selskapet.
Sammen med Ole Andreas Lo og Håvard Haraldsen vant Kolstø 570 000 kroner i gründerkonkurransen Innovator i Trondheim nylig.
Pengene får fort bein å gå på. Planen er å rulle ut en prototype i år og et pilotanlegg i 2013.
Kan følge fra mobil
Gründerne er restriktive med å dele detaljer om den patenterte teknologien, men forteller at prinsippet er enkelt.
– Kobbertråden gjør at det blir som en krets som brytes hvis det blir hull i nota. Alle oppdrettsanlegg har et hovedkvarter der de kan overvåke merdene. Blir det hull, vil et alarmsystem sende en melding om hvor hullet er slik at man kan sende ut dykkere. Vi jobber også med å utvikle en app der operatørene kan overvåke fra mobiltelefonen, forteller Kolstø.
– Strøm og vann er ingen god kombinasjon. Vil dette ha betydning for laksen?
– Kobbertråden legge inn i en plastkappe når den blir sydd inn i nota og blir derfor beskyttet av både plast og nylon. Dermed går ikke strøm ut i sjøen. Det sentrale er hvordan vi skal gjøre dette rent teknisk. Vi jobber nå med notprodusenter for å se på hvordan dette skal gjøres, svarer han.
Les også: Skyter lakselus med laser
Mye rømning
Behovet for sikrere merder blir sterkere og sterkere her til lands. Tall fra Fiskeridirektoratet viser at 370 000 laks rømte fra norske oppdrettsmerder i 2011.
Orkanene «Berit» og «Dagmar» har fått mye av skylden for dette, men Fiskeridirektoratet har i ettertid pekt på at rømningene i hovedsak skyldes menneskelige feil.
– Når det gjelder i fjor, var det flere årsaker til rømninger, men svikt i rutiner sto for det vesentligste. Det er nå vedtatt en ny forskrift knyttet til teknisk standard for oppdrettsanlegg, og utgangspunktet er at anleggene skal tåle belastninger fra uvær, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord til Teknisk Ukeblad.
Kolstø i Havtek tror teknologien deres vil være viktig i denne sammenhengen.
– Det kan ta opp til en uke før man får sjekket en not etter uvær. Vårt produkt gir beskjed umiddelbart, sier han.
Les også:
Ny teknologi skal gi friskere fisk
Vil fôre fisk med korn og erter