KRAFT

Silisiumkarbid kutter strømforbruket med 10 prosent

Øyvind LieØyvind Lie
10. jan. 2011 - 09:48

Ved å bruke silisiumkarbid i stedet for silisium i elektriske komponenter i alt fra mobilladere og brødristere til luftkjøleanlegg og datamaskiner, kan strømforbruket i den vestlige verden reduseres med 10 prosent, ifølge forskere ved Universitetet i Oslo (UiO). Det skriver forskningstidsskriftet Apollon.

I dagens elektroniske komponenter der strømmen må omdannes fra vekselstrøm til likestrøm, forsvinner nemlig ti til femten prosent av all energien i form av varmetap. Problemet kan unngås hvis de elektroniske komponentene blir laget av silisiumkarbid.

– Norge gjør lite

Professor Bengt Svensson på Fysisk institutt ved UiO er forskningsleder på silisiumkarbid, og sier at verken Statnett eller myndighetene har tatt hensyn til den nye teknologien i prognoseberegningene sine.

– Myndighetene vet om teknologien, men er foreløpig bare med som observatører. Norge har gjort lite. Sverige har gjort mer. Tyskland og Japan er virkelig på hogget, sier Bengt Svensson.

Han tror den nye teknologien vil være fullt utviklet om tre til ti år.

Les også: Investerer 150 mill. etter REC-kontrakt

– Tar tid

Statnett bekrefter at de ikke har tatt hensyn til den nye teknologien i prognosemodellene sine.

– Statnett tar høyde for en viss energieffektivisering i våre beregningsmodeller, men det er ikke spesifisert om det er på grunn av denne nye teknologien det henvises til eller andre forhold. En teknologi som først er moden om tre til ti år, vil nok ikke ha like stor innvirkning på strømforbruket om ti år, da det tar tid å implementere ny teknologi og ta i bruk nye materialer, sier kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett til Apollon.

Les også:

Mange fordeler

SILISIUMKARBID: Silisiumkarbid tåler høyere temperatur og høyere spenning enn silisium, sier stipendiat Lars Løvlie ved UiO.
Fordelene med silisiumkarbid er mange.

– Silisiumkarbid tåler høyere temperatur, høyere spenning og høyere frekvens enn silisium. Materialet er dessuten spesielt hardført. Silisium er ikke spesielt robust, men silisium er billig og lett å få tak i. Det er en stor fordel, forteller stipendiat Lars Løvlie ved Senter for materialvitenskap og nanoteknologi på UiO til Apollon.

Silisium, som har vært brukt i elektroniske komponenter siden 1960-tallet, er et av Jordas vanligste grunnstoffer.

I motsetning til silisium, fins ikke silisiumkarbid i naturlig form på Jorda. Det eneste unntaket er i meteoritter. Silisiumkarbid må derfor fremstilles syntetisk. Det er vanskelig, fordi det ikke er mulig å varme opp silisiumkarbid til flytende masse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.