INDUSTRI

Sima-Samnanger før Troll

STRIDENS KJERNE: Slik ser Statnett for seg Sima-Samnanger når den krysser Granvinsfjorden. Nå mener Statnett at denne linjen må på plass før Statoil kan hente ut mer strøm fra land til Troll-feltet.
STRIDENS KJERNE: Slik ser Statnett for seg Sima-Samnanger når den krysser Granvinsfjorden. Nå mener Statnett at denne linjen må på plass før Statoil kan hente ut mer strøm fra land til Troll-feltet. Bilde: Statnett
Kjetil Malkenes Hovland
16. sep. 2010 - 13:08
Vis mer

Den planlagte elektrifiseringen av Troll-feltet kan true Bergensområdet med strømmangel.

Nå ber Statnett om at Statoil ikke skal få konsesjon til å bygge og tilkoble nye strømkabler fra land og ut til Troll A-plattformen før nye kraftlinjer er ferdige.

Risikerer nytt Midt-Norge

Troll-elektrifiseringen truer med å gjøre det samme med Vestlandet som Ormen Lange-utbyggingen gjorde med Midt-Norge.

Troll-elektrifiseringen truer med å gjøre det samme med Vestlandet som Ormen Lange-utbyggingen gjorde med Midt-Norge. TROLL A: Denne plattformen trenger mer kraft hvis Statoil og Norge skal klare å levere den gassen vi har lovet. Men da må elnettet bygges ut først, mener Statnett. Marit Hommedal/Statoil

Da oppstod det flaskehalser i elnettet som fortsatt skaper problemer i kalde perioder og tørrår.

Vil øke Troll-forbruket

Statoil har søkt NVE om konsesjon om å få bygge flere strømkabler til Troll A for å kunne øke strømforbruket. Les Statoils konsesjonssøknad her.

Forbruket på Troll skal øke med 45 megawatt (MW) i 2015, og stiger år for år. I 2018 skal det øke med 120 MW. Samtidig er strømsituasjonen inne på land svært anstrengt, med 1300 timer uforsvarlig last inn til Bergensområdet vinteren 2010.

Nytt forbruk i området vil bare forverre denne situasjonen, ifølge Statnett.

Sima-Samnanger først

Sammen med BKK Nett har Statnett forsøkt å bedre forsyningen inn til Bergensområdet, og dermed også til Troll, enten den skal forsynes via Mongstad eller Kollsnes.

Sima-Samnanger skal sikre at Hordaland får nok strøm, samtidig skal Mongstad-Kollsnes og Modalen-Mongstad styrkes for å sikre nok kapasitet fra Modalen, Evanger og Samnanger.

Disse anleggene må være på plass før Statoil kan få koble inn mer kraft på Troll A, ifølge Statnett.

– Vi understreker at det allerede med dagens vinterforbruk er for liten kapasitet på ledningene til dette området og fram til Bergen, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett i en pressemelding. – Selv uten planene på Troll er det altså behov for å forsterke nettet med de tiltakene som nå er planlagt.

«Ingen store problemer»

Men Statoil er ikke fullt så bekymret i sin konsesjonssøknad til NVE.

«Resultatene fra nettanalysen avdekker ingen store problemer i nettet med hensyn til lastflyt ved feilfri drift for henholdsvis normal vinter og normal sommer situasjon i analyseperioden. Analysen avdekker heller ikke større problemer ved tilsvarende situasjon for ekstrem vinterlast,» skriver Statoil.

De viser til at gasskraftverket på Mongstad vil levere kraft og «bidra til å redusere linjebelastningen i området.»

Foretrekker Mongstad

Dermed er kabler ut fra Mongstad det beste alternativet, mener selskapet:

«Konklusjonen fra analysen er at forsyning av kompressor 3 og 4 til Troll A fra Mongstad vil kunne skje med små negative konsekvenser for nettet for øvrig og uten at dagens situasjon i kraftsystemet endres stort. Forsyning fra Kollsnes vil medføre forverring av regulariteten i nettet dersom ikke den nye forbindelsen Mongstad-Kollsnes bygges.»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.