BYGG

Sintef vil halvere tiden det tar å sette opp et bygg

Prosjektet SpeedUp har som mål å halvere byggetiden i byggenæringen.
Prosjektet SpeedUp har som mål å halvere byggetiden i byggenæringen. Bilde: Håkon Jacobsen
1. sep. 2014 - 08:31

Med et mål om å redusere gjennomføringstiden i bygg- og anleggsprosjekter har Sintef i samarbeid med en rekke ulike bedrifter, og støtte fra Forskningsrådet, startet opp prosjektet SpeedUp.

– Det går for lang tid fra et bygg vedtas til det står ferdig, det ønsker vi å rette på ved hjelp av dette prosjektet, sier prosjektleder Agnar Johansen i Sintef.

Vil demonstrere løsninger

Ved hjelp av prosjektet ønsker deltakerne å vise at det er mulig å gjennomføre prosjekter i byggenæringen langt raskere enn i dag.

Det skal skje i tett samarbeid med store aktører innenfor bygg og anlegg, både i privat og offentlig sektor.

– Tanken er å teste ut og demonstrere at det er mulig å redusere den totale gjennomføringstiden med opp mot 50 prosent sammenlignet med 2013-nivå, forklarer Johansen.

Les også: Ny «akselerator» skal gi mer innovasjon i byggenæringen

Store besparelsesmuligheter

Tidsdimensjonen i et bygg- og anleggsprosjekt kan deles i to faser. En planfase og en gjennomføringsfase.

Johansen mener det er betydelige besparelser å hente i begge fasene, og at det er viktig å se begge fasene i sammenheng når man søker forbedringer.

– Det er mange årsaker til at prosjekter har lang planfase. Det kjøres gang på gang ekstra utredninger på ulike prosjekter, noe som koster både tid og penger. Vi skal se på mulighetene for å redusere tiden før et prosjekt kan settes i gang, og tror det er fullt mulig å gjøre uten at det går på bekostning av verken pris, kvalitet eller sikkerhet, sier han.

Johansen viser til at store samferdselsprosjekter i snitt har en planfase på ni år i dag.

– Det er jo klart at ingen sitter og planlegger hele tiden i alle de ni årene, påpeker han.

Les også: Ny isolasjonsplate er 30 prosent tynnere, gir samme isolasjon

Hemmende kontrakter

Når det gjelder gjennomføringsfasen mener Johansen det er like store muligheter for å kutte tiden der.

– Lang tidsbruk i gjennomføringsfasen dreier seg mye om kontraktene. Når det tegnes en kontrakt blir byggherre og entreprenør enige om når bygget skal være ferdig, ikke hvor raskt det faktisk kan være ferdig. Entreprenøren holder seg så til kontrakten, og har ingen motivasjon for å bli ferdig så raskt som mulig, sier han.

Om partene derimot går sammen og ser på hvilke muligheter de har for å kutte tiden, tror Johansen der er mulig å gjennomføre prosjektene til en helt annen tidsramme.

En av samarbeidspartnerne i prosjekter er Reinertsen. Avdelingsleder hos Reinertsen, Ole Jermstad, sier han er spent på hvilke løsninger de vil komme frem til gjennom prosjektet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi ønsker å skape en felles arena for utveksling av fagkunnskap og ideer. Vi skal også utføre hindringsanalyser for å se hva som er de begrensede aktivitetene i prosjektene, forteller han.

Les også: Byggenæringen satser minst på forskning og utvikling

Vil utvikle verktøy

Videre skal prosjektet identifisere tiltak som kan redusere gjennomføringstiden og systematisk prøve ut disse i prosjektene til bedriftene som er med i prosjektet.

– Vi skal oppnå en minimum 30 prosent reduksjon i gjennomføringstiden sammenlignet med dagens nivå. På sikt er målet at hele bransjen skal kunne bygge videre på de nyutviklede verktøyene og metodene, og dermed redusere tidsbruken ytterligere, sier Jermstad.

Og legger til at han gleder seg til å komme i gang med prosjektet i løpet av høsten.

Les også:

Har du et gammelt hus du vil rehabilitere? Da kan du få eksperthjelp

Her bygger de hus av isoporklosser

Byggherren anslo 90 dager. Haugesund fengsel brukte 11  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.