På overflaten virker det som alle som driver med data er opptatt av miljøvennlig atferd.
IKT Norge har drevet kampanjeprosjektet Grønn IT i snart ni måneder og får stadig flere medlemmer blant bedrifter og offentlige virksomheter.
En prognose fra IT-analyseselskapet Gartner sier at innen 2010 vil 75 prosent av virksomhetene sette energibruk og CO2-utslipp som kriterium når de kjøper IT-utstyr.
Ikke bekymret
Men IT-ledere gir stort sett blaffen i miljøaspektet ved sine anskaffelser og drift, ifølge utviklingen man kan lese ut av to undersøkelser det siste året.
I september presenterte IBM en spørreundersøkelse som viser at mer enn halvparten av lederne ikke er bekymret over energibruken eller prioriterer strømsparing.
En femdel av de spurte peker på hensynet til miljøet som årsak til at de bør spare energi. Undersøkelsen ble gjort i juni i fjor blant 110 ledere, i hovedsak IT-direktører og systemadministratorer.
Ikke på dagsorden
Ti måneder etter la Steria frem en undersøkelse gjennomført av Synovate, som du tidligere har lest om i Teknisk Ukeblad. Den viser at kun én av fem IT-sjefer her i landet har satt miljøtiltak på dagsorden i 2008. Spørringen ble gjort blant 500 store organisasjoner i Skandinavia, og den norske andelen var 200 IT-ledere.
Les også: Én av fem vil ha grønn IT
Ser ikke regningen
Mens det er politisk korrekt med miljøvennlig atferd, har det store flertallet av IT-sjefene et lite bevisst forhold til problemstillingen. Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge sitter med noe av forklaringen.
– Strømregningen i en virksomhet har vanligvis ingen kobling til IT-budsjettet. IT-sjefen ser rett og slett ikke strømregningen og blir derfor ikke gjort oppmerksom på energiforbruket. Hvis det var en slik kobling, ville nok energi- og dermed miljøaspektet fått langt større oppmerksomhet, mener Hoff.
Sikkerhet først
En annen årsak til manglende miljøbevissthet er IT-ledernes tradisjonelle ansvarsområder.
– De er i hovedsak opptatt av oppetid og sikkerhet. Smarte og gode løsninger står gjerne lenger fremme i køen enn energiforbruk, sier Hoff.
Les også:
It-sjefer vil være effektive men ikke grønne
IT-sjefer er miljøsløve
----------------------------------------------------
Ikke sett mye til strømregninga, nei....
IT-ledelsen hos energiselskapet Hafslund ASA hadde ikke for vane å granske sin egen strømregning. Nå venter de å spare minst ti prosent på grønne tiltak.
I hovedkvarteret på Skøyen i Oslo har Hafslund et datarom pakket med servere for å sikre tjenester til 1200 brukere i energikonsernet.
Sansene veksler mellom å oppfatte varme luftstrømmer fra maskinene og en mild bris fra kjølingen som sørger for at serverne holder optimal arbeidstemperatur. Begge krever mye energi for å gjøre jobben, så lokalene er kjernen i et tiltaksområde for Grønn IT.
Utenfor budsjett
– Men strømregningen har tradisjonelt vært en del av bygnings- og leiekostnadene og ikke hatt med IT-budsjettet å gjøre, sier Geir Lesteberg. Han har ansvaret for infrastruktur og drift hos Hafslund.
– Så her er det først og fremst tradisjonelt utstyr, med én fysisk maskin for hver server vi trenger, sier Lesteberg.
Ikke oversikt
Men ting er på gang. IT-direktør Egil Brækken klarte ikke å unngå all oppmerksomheten rundt begrepet Grønn IT, så nå har selskapet tatt en kikk på hva det egentlig koster å drive på gammelmåten.
– Vi har ikke hele oversikten klar, men det ligger nok et potensial på et ti prosents kutt i strømutgiftene, sier Brækken. Han vil foreløpig ikke ut med hva det betyr i rene kroner eller redusert strømforbruk.
Skrudde av
Mye er gjort i en håndvending.
– Vi hadde blant annet en del eldre IT-uttyr som ikke var i bruk. Vi slo dem av. Det kan du kalle lavthengende frukter av å tenke energieffektivisering, sier IT-direktøren.
I tillegg går Hafslund gradvis over til virtuelle servere, som er flere virtuelle servere i én fysisk maskin. Det reduserer strøm til både maskindrift og kjøling.
Flaut
Neste skritt er en konkret handlingsplan på tiltak, både for miljøet, egen vinning og for Hafslunds image.
– Nå går vi inn med medlemskap i Grønn IT, så det forplikter, sier Brækken.
Den siste undersøkelsen fra Synovate viser at 4 av 5 IT-sjefer ikke har satt miljøtiltak på dagsorden for sin drift og investering for 2008.
– Jeg blir flau over å høre dette. Det er jo rart at en så stor andel ikke har fått med seg all oppmerksomheten som bransjen har på dette temaet, sier IT-direktøren.