I vinter ødela store ismengder toppliner på Sima-Samnanger-forbindelsen.
Meteorologisk institutt har nå gjennomført analyser som viser at det kan legge seg vesentlig mer is og snø på ledningene enn det analysen som Statnett fikk utført i 2008 tilsa.
På en kortere delstrekning kan det forekomme fem ganger høyere belastning fra is på topplinene, ifølge rapporten.
Samtidig slås det fast at forrige vinter ikke var ekstrem med tanke på isforhold, men at forholdene vil gjenta seg årlig til hvert fjerde år vinterstid.
Les også: Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning
Lynavledere
Kraftledningenes toppliner, som henger over de strømførende linene, fører ikke strøm. De er noe tynnere enn de strømførende linene og fungerer som «lynavledere».
På nye kraftledninger er det også innebygget fiberoptikk for data- og telesamband i slike toppliner.
Det bygger seg opp mer is på slike toppliner enn på strømførende liner som er hengt opp to eller tre ved siden av hverandre (duplex og triplex).
Da toppliner ble skadet etter få ukers drift sist vinter, målte Statnett ismengder som var svært mye høyere enn det klimaanalysene fra før byggingen viste, opplyser konserndirektør Håkon Borgen til Teknisk Ukeblad.
Derfor ville Statnett finne ut om det var en helt ekstrem vinter som neppe ville gjentas, eller om dette var belastninger selskapet måtte være forberedt på i sin dimensjonering og design.
Les også: – Fikk 60 kroner timen for å jobbe på Statnett-linje
Store lokale variasjoner
Siden 2008 har det blitt gjennomført en doktorgradsavhandling som har resultert i svært mye bedre og mer presise beregninger enn tidligere. Dette arbeidet er det nå Statnett nyter godt av.
Analysene viser både større klimabelastninger og større lokale variasjoner enn Statnett tidligere har antatt.
Meteorologisk Institutt har på bakgrunn av erfaringene fra Sima Samnanger og nye analyser også vurdert på nytt alle analysene de har gjort for Statnett siden 2006.
Selv om Statnett ikke ser så store utslag andre steder som på den ene delstrekningen på Sima-Samnanger, har de bedt om mer grundige analyser for delstrekninger på Ørskog-Sogndal og Ofoten-Balsfjord.
Les også: ABB skal utvikle kraftløsning for Johan Sverdrup
Tar ned line
I løpet av september blir denne fiberoptikken lagt på bakken som en midlertidig løsning på en strekning på fire kilometer i Kvam Herad. Også "toppspir" på tre master blir reparert da.
Statnett anslår overfor Teknisk Ukeblad at de totale kostnadene ved å reparere og legge toppline midlertidig på bakken til mellom 8 og 10 millioner kroner.
Statnett skal også montere overvåkningsutstyr slik at de kan følge med på is og snø som legger seg på ledningen på den mest utsatte strekningen.
– Kommer jordledningen til å bli lagt i bakken permanent?
– Det er for tidlig å si. Nå skal vi gjennomføre målinger, og på grunnlag av det vil vi besluttet om dette blir en permanent løsning, sier Borgen.
Les også: Statnett har investert 75-100 millioner på linje de nektes adgang til
– Ingen dramatikk
Han understreker at det ikke er noe dramatikk i å legge jordledningen i bakken, og at dette blir gjort mange steder allerede.
– Hadde dere lagt ledningene der de er i dag hvis dere hadde visst om islastene?
– Vi har nå fått bedre innsikt i modellering av islast enn vi hadde i 2008, da vi skaffet oss underlagsmaterialet for ledningen. Nå kan man gjøre teoretiske beregninger av islaster som er mye mer presise enn før. Hadde vi visst dette, hadde vi kanskje lagt jordlinen i bakken på strekningen hvor vi har dette problemet, sier han.
Les også:
Verdens største anlegg for offshore likestrøm har ankommet Haugesund
Energi Norge refser egne medlemmer for å være lite innovative
Nettleia kan i fremtiden bli avgjort av størrelsen på sikringa