Byer er ofte fulle av ulike elementer. For å gjøre offentlige rom mer attraktive for folk å ferdes, har Philips lightning utviklet en ny gatebelysning.
Belysningen, som heter FreeStreet, har tidligere blitt montert i både Danmark og Sverige, og er nå på full fart inn i Norge, med første montering i Kværnerbyen i Oslo.
En stjernehimmel
– Vi har vært opptatt av å lage et flott torg, så vi har lagt vekt på belysning som en del av det å få frem torget, sier prosjektsjef for utbyggingen av Kværnerbyen, Even Jermstad i OBOS.
Midt på torget i Kværnerbyen henger det en rekke vaiere fra åtte store master. Ved siden av dem, langs veien, står det røde lyktestolper.
– Vi valgte vaierbelysningen fra Philips kombinert med røde lysmaster for å få den best mulige løsningen. Vi er veldig fornøyde med valget. Vaierlysene ser ut som en slags stjernehimmel på kveldstid, forteller Jermstad.
Les også: Her er grunnen til at Oslo satte full stopp på LED-utbyttingen
Fleksible løsninger
Til tross for at vaierne i Kværnerbyen er festet i store master, er det mulig å montere dem på en mye mer diskret måte, ifølge Bjørn Rune Steinsland i Philips.
– Du kan fint montere lyssystemet uten master, direkte fra hustak. Systemet er veldig fleksibelt. Her i Kværnerbyen har de valgt å sette opp gjenbruksmaster av industrielementer fra gamle Kværner verksted, så mulighetene er mange, forteller han.
En av de største fordelene med den fleksible monteringen av systemet, er ifølge Steinland at det kan være så godt som usynlig på dagtid.
– Armaturene veier ikke mer enn en drøy kilo. De er små og nette og stikker seg ikke frem. På den måten får man et fullgodt lyssystem som er skjult om dagen, men lyser godt på kveldstid, sier han.
Les også: Overfører 3 Gbps fra taklampa
Lang levetid
Systemet, kan ifølge Philips, redusere strømforbruket med 60 prosent av det normal gatebelysning bruker.
– Siden vi bruker LED-lys er strømforbruket lavt, understreker Steinsland.
Som forteller at en pære er beregnet å vare i 100.000 timer.
– Etter de 100.000 timene går pærens styrke ned til 80 prosent, så pæren er ikke død da, den bare lyser svakere.
Målinger fra Ensjøveien i Oslo gjennomført i fjor, viste at LED-lampene kan vare langt kortere enn antatt. Anlegget i Ensjøveien ble levert av en annen leverandør enn Philips.
Steinsland understreker at Philips ikke har opplevd de samme problemene som målingene her viste.
– Vi har ingen tilbakemelding fra våre anlegg som sier at det er noen unormal tilbakegang. Vi leverer den levetiden vi lover, sier han.
Les også: Denne pæra fortsetter å lyse ved strømbrudd
Gode erfaringer i Malmø
Ansvarlig for belysningen i Malmø-sentrum, Johnny Clausen, er godt fornøyd med valget av FreeStreet i bygatene.
– Vi var på leting etter en diskret lysinstallasjon som kunne gi godt lys på kveldstid uten å bruke for mye strøm. Aller helst ville vi ha noe som minnet om en stjernehimmel, sier han.
Til tross for at lyset er noe svakere enn den tidligere gatebelysningen Malmø hadde, mener Clausen fordelene er langt større enn ulempene.
– Ved å bytte ut den gamle belysningen med LED sparer vi 810 kWh per år. Innbyggerne er fornøyde med lyset, og føler seg trygge til tross for et noe svakere lys, sier han.
Om de ved et senere tidspunkt skulle ha behov for sterkere lys, er det ifølge Steinsland ikke noe problem å supplere med flere armaturer.
– Jo tettere armaturene sitter på kabelen, jo sterkere lys får man, forklarer han.
Les også: