OLJE OG GASS

Sjekket Statoil etter «tips, bekymringsmeldinger og sykmeldinger»

Arbeidstilsynet var på hovedkontoret.

Før jul var Arbeidstilsynet blant annet på Statoils hovedkontor på Forus.
Før jul var Arbeidstilsynet blant annet på Statoils hovedkontor på Forus. Bilde: Erik Jørgensen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
8. apr. 2014 - 09:38

Etter omstillingsprosessene i Statoil har Arbeidstilsynet satt i gang en rekke tilsyn mot konsernet. Før jul kom blant annet Arbeidstilsynet til Statoils hovedkontor på Forus og avdelingskontoret i Bergen.

Bakgrunnen var at de hadde fått en rekke skjema for legemeldt, arbeidsrelatert sykdom innen Statoil-konsernet, ulike bekymringsmeldinger og tips.

Også Arbeidstilsynet besøk ved Fornebu-kontoret sommeren 2013 bidro til at de ønsket å sjekke flere avdelinger i Statoil.

I forrige uke skrev Teknisk Ukeblad at Arbeidstilsynet sendte varsel om pålegg til Statoil etter tilsyn ved Fornebu-kontoret. Her heter det blant annet at Statoil-ledere «kjenner ikke alltid til arbeidsmiljølovens menneske- og samfunnssyn» .

– Helhetsvurdering

– Vi har fått tips, bekymringsmeldinger og flere meldinger om legemeldt, arbeidsrelatert sykdom i Statoil-konsernet. Ut fra en helhetsvurdering har vi funnet det riktig å se nærmere på virksomheten, sier regiondirektør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet Vestlandet til Teknisk Ukeblad.

Hun ønsker ikke å gå inn på innholdet i bekymringsmeldingene.

Tilsynet ved Fornebu endte som sagt med varsel om pålegg, etter tilsynet ved de to kontorene på Vestlandet er det imidlertid ikke sendt ut noe slikt.

Arbeidstilsynet varsler imidlertid at de vil følge opp med videre tilsyn innen Statoil-konsernet.

– Vi har ikke gitt Statoil noen pålegg etter tilsynene i AMU (arbeidsmiljøutvalget, red.anm.) i Bergen og Stavanger, men vi vil gå dypere inn i dette. Vi kommer til å gjøre flere tilsyn og har en god dialog med Statoil om det, sier hun

Les også: Nå mister de Statoil-ansatte fast kontorpult

Synkende tillit

Teknisk Ukeblad har fått innsyn i brevene som er sendt til Statoil etter tilsynene med arbeidsmiljøutvalget ved de to kontorene på Vestlandet.

Her kommer det frem at tilliten til toppledelsen i Statoil-konsernet var et av temaene under møtet ved hovedkontoret på Forus.

«Et eksempel er orienteringssaken angående GPS, der det fremkom at tilliten til toppledelsen har sunket i hele konsernet og mest fremtredende ved avdeling Stavanger», heter det i rapporten.

GPS (Global People Survey) er den årlige arbeidsmiljøundersøkelsen som blir gjennomført i Statoil-konsernet.

«Arbeidstilsynet merket seg at arbeidstakersiden etterspurte tiltak angående synkende tillit til toppledelsen og at det ikke ble besluttet å følge dette opp i kommende LAMU-møter», heter det i rapporten.

Les også: Statoil har pengene. De trenger bare nye selskaper å investere i

Lite informasjon

I rapporten fra tilsynet ved avdelingskontoret i Bergen kommer det frem at arbeidstakerne «ikke har tilstrekkelig og nødvendig informasjon for å kunne sette seg inn i saker som skal behandles».

Arbeidstilsynet stiller spørsmål ved muligheten til reell medvirkning for arbeidstakerne.

De skryter likevel av klimaet under møtet.

«Arbeidstilsynet merket seg at det var et godt klima for drøfting under møtet. Innspill fra arbeidstakerne ble positivt mottatt og gjerne kort kommentert», heter det i rapporten.

Les også: Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon

– Omstilling er krevende

– Vi har kontakt med Arbeidstilsynet, og forholder oss aktivt til det tilsynet beskriver. Omstilling er krevende, og kan skape usikkerhet. Men alternativet er tap av konkurransekraft som igjen truer fremtidige industriarbeidsplasser, skriver informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil i en epost.

På spørsmål om hvordan Statoil forholder seg til resultatene fra medarbeiderundersøkelsen skriver han følgende.

– Vi er i kontinuerlig dialog med våre ansatte og deres representanter. Også resultatene fra fjorårets medarbeiderundersøkelse brukes - som tidligere - som verktøy i arbeidet med å styrke dialog, kommunikasjon og medvirkning.

Les også:

Bli med inn i Statoils nye Oslo-kontor

Så mye tjente Statoil-sjefen i fjor

– Galopperende kostnader i alle deler av offshorenæringen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.