OLJE OG GASS

Skal bore raskere og sikrere

Ole K. Helgesen
29. aug. 2010 - 13:15

Det må bores mange flere brønner dersom utvinningsgraden skal øke slik som Oljedirektoratet ønsker. Men borekostnadene har økt dramatisk de siste årene samtidig som effektiviteten har gått ned. Det bekymrer myndighetene.

West Group mener å ha en teknologi som kan snu denne utviklingen. Nylig gjennomførte selskapet en studie av løsningen på en siste generasjons Mærsk rigg. Resultatene var oppløftende.

– Det er egentlig en enkel løsning, men den har et enormt potensial. Vi anslår at den kan redusere tiden ved en boreoperasjon med 40 prosent, sier administrerende direktør i West Group, Odd B. Skjærseth.

Det ambisiøse selskapet har som mål at det blir bygget en rigg med den nye teknologien innen tre år.



Flere fordeler

Skjærseth sier effektiviteten kan økes dramatisk ved bruk av to løftesystemer som arbeider sekvensielt med heising og nedsenking av rør. Det er dette som er ideen bak Continuous Motion Rig (CMR).

– I dagens systemer må bevegelsen stanses for hver rørlengde for å skru rørene sammen eller fra hverandre. Ved å montere en tang sammen med løfteklaven på hvert system kan rørene skrus sammen eller fra hverandre mens rørene heises.



Mye raskere

–Løsningen gjør at man kan kjøre borerør inn og ut kontinuerlig. På konvensjonelle moderne rigger gjøres ikke dette, og man klarer bare å kjøre rundt 900 meter per time. Med CMR oppnår man 3600 meter per time, sier teknologidirektør Mads Grinrød. Han forteller at også foringsrør kan skrus sammen mens de settes inn i brønnen.

Ifølge Skjærseth viser analyser at den tiden borekronen befinner seg på bunnen og i rotasjon i snitt ikke utgjør mer enn 25 til 30 prosent av tiden som brukes til en boreoperasjon. Resten av tiden går med til en rekke andre aktiviteter slik som tripping av borestreng, kjøring av foringsrør, sementering, sammenkobling av rør og loggeoperasjoner.



Sikkerheten økes

West Group mener systemet gjør boring sikrere. Når operasjoner stanses i dag stoppes rotasjon og sirkulasjon av borevæske for å sette inn et nytt stand for videre boring. Denne stoppen i boring og sirkulasjon er uheldig på grunn av de trykkvariasjoner som stoppen forårsaker. Ved å bruke to løftesystemer trenger man ikke å stanse operasjonen.

–Trykkvariasjoner i et borehull som følge av at borestrengen eller foringsrør står i ro for deretter å settes i bevegelse forårsaker regelmessig problemer i borehullet som gir seg utslag i innrasing av borehullsvegg, frakturering (oppsprekking) av borehullet og innstrømning av hydrokarboner. Vår løsning fjerner trykkvariasjonene og gir kontroll over trykkendringene ved inn og utkjøring av borerør, sier Grinrød som tidligere var boredirektør i Statoil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.