Økende bruk av mobilt bredbånd gjør det trangt om plassen i spektrum - det vil si radiofrekvensene.
Vi tar i bruk stadig flere bærbare pc-er og smarttelefoner, som trenger bredbånd for å fungere etter hensikten.
Samtidig øker bruken av nettbaserte løsninger i industrien, med automatisering og sensorbasert styring.
Prognoser viser at den globale datatrafikken kommer til å øke med 26 prosent hvert år frem til 2015. På det tidspunktet vil mer enn syv milliarder mobiler, nettbrett og andre mobile apparater til å ha nettilgang.
Knapp
Dette gjør spektrum til en stadig knappere ressurs. Derfor jobber EU nå med å samordne utnyttelse av frekvensene for å få plass til mer mobilt bredbånd.
I prinsippet er alle frekvenser i spektrum opptatt, men det finnes ledig kapasitet - såkalte hvite flekker - fordi flere frekvenser ikke er i bruk hele tiden og ikke over alt samtidig.
Med den rette teknologien kan de hvite flekkene benyttes også til andre formål når det ikke forstyrrer hovedaktiviteten. Det betyr at frekvenser som primært brukes til digital-tv i ett område kan benyttes til mobil bredbånd i et annet område.
Dette kalles kognitiv radio, der apparatet selv finner ut hvilke frekvenser som til enhver tid kan benyttes. Den teknologien er ennå ikke ferdig utviklet.
Lest denne? Slik får du bedre mottak på hytta
Kartlegging
På veien dit har Kommisjonen tatt initiativ til å samordne arbeidet blant medlemslandene om å utnytte de ledige lukene.
Dette handler om å kartlegge hvilke frekvenser som brukes til hvilket formål og innenfor hvilke geografiske områder.
Og det handler om å samordne regelverket, slik at for eksempel en lisensavtale for en tv-kringkaster ikke blokkerer for å utnytte ledige lommer til mobilt bredbånd.
– Radiospektrum er oksygen for økonomien. Det brukes av alle, både enkeltpersoner og bedrifter. Vi må utnytte denne begrensede ressursen så optimalt som mulig ved hjelp av gjenbruk og ved å etablere et indre marked for frekvensene, sier it-kommissær Neelie Kroes.
Les gjerne: Ny digital motorvei fra Trondheim til Oslo
Signal
Som ikke-medlem av EU kan Norge bare observere denne utviklingen, men Post- og teletilsynet er tilfreds med retningen.
– Dette er et klart signal fra EU om at de ser for seg mer deling av spektrum, sier underdirektør John-Eivind Velure.
Det mest attraktive frekvensområdet er 470 - 862 MHz og ble tidligere ble brukt til analog kringkasting. Dette er frekvenser med god rekkevidde i forhold til behovet for sendere - med andre ord den økonomisk mest fordelaktige delen av spekteret.
I dag er området fordelt på to formål, henholdsvis tv-kringkasting i det digitale bakkenettet (470 til 790 MHz) og mobilt bredbånd (790 til 862 MHz).
Les mer: Her er «bygde-bredbåndet»
Konflikt
Her er det tidvis konflikt mellom tv- og mobilinteresser. Hvis mobilt bredbånd kan bruke ledige ressurser, såkalte hvite områder, i tv-båndet, betyr det en bedre hverdag for begge. PT tror det kan bli en mulighet i fremtiden.
– Bruk av hvite områder er i startgropa, og vi kan tenke oss mange tjenester som kan ha behov for disse frekvensene. I Norge benyttes de allerede til trådløse mikrofoner. Andre land tester bruk til bredbåndstjenester. Dette kan også bli en mulighet i Norge dersom behovet er til stede og vi finner ut at deling er mulig, sier Velure.
Mer om deling: Super-wifi rekker mange kilometer
Kognitiv radio
Men han understreker at det gjenstår en god del arbeid før slik deling vil fungere i praksis.
– I første omgang blir det trolig snakk om en databasefunksjon, der man må slå opp for å finne tilgjengelige frekvenser. Senere blir nok løsningen såkalt kognitiv radio, der apparatene selv leter opp ledige frekvenser ut fra et sett med regler, sier underdirektøren. Han understreker også at bruken ikke må gå ut over de som har fått tildelt frekvensene på primær basis, i dette tilfellet kringkasterne.
Les også: Telenor spår bompenger på mobilnettet
Norsk verdensrekord i radiooverføring
Ser slutten for fasttelefonen i Norge
Slik skal bredbåndet bli billigere