BYGG

Skal bygge 3000 hus i året nesten uten bygningsarbeidere

Tar prefabrikasjon til nye høyder.

Legal & General Homes planlegger å bygge 3000 prefabrikerte hus i den nye fabrikken hvert år. .
Legal & General Homes planlegger å bygge 3000 prefabrikerte hus i den nye fabrikken hvert år. . Bilde: Legal & General Group
25. feb. 2016 - 20:18

For å møte den stadig økende etterspørselen etter boliger i England, har finansgiganten Legal & General bestemt seg for å bygge en helt ny boligfabrikk. 

Fabrikken, som blir Europas største, skal føres opp i Leeds og produsere 3000 boliger hvert år. Det skiver selskapet i en pressemelding torsdag  morgen. 

Samlebåndproduksjon

Selv om det begynner å bli nokså vanlig med prefabrikerte hus, skal L&G trekke konseptet et hakk videre. 

– Planen vår er å produsere hus på samme måte som man produserer biler, på samlebånd, sier Richard King kommunikasjonsjef i L&G til Teknisk Ukeblad. 

Det er ikke bare bygningskroppen som skal produseres i fabrikken, men også  tekniske installasjoner i huset. 

– Vi kommer helt klart til å trenge fageksperter, men vi kommer til å bruke arbeidskraft på en helt annen måte enn det man tradisjonelt har gjort når man bygger hus, sier King. 

Og legger til at det vil bli behov for langt færre bygningsarbeidere enn tidligere. 

–  Vi bytter ut håndverkere med ingeniører og maskiner, og reduserer bruken av bygningsarbeidere på byggeplass til et minimum, sier han. 

70 prosent raskere

Ved å kunne frakte helt ferdige hus på lastebil fra fabrikken mener selskapet de kan spare både tid og penger. 

– Vi anslår at det vil gå cirka 70 prosent raskere å bygge hus på denne måten. Og selv om det i utgangspunktet er tomtene som koster penger i England, vil det være noe å spare ved å bygge hus på denne måten også, sier King.  

L&G planlegger å bygge en rekke ulike boliger i fabrikken, og ser for seg en kombinasjon av eneboliger, rekkehus og boligblokker på opp til 20 etasjer. 

Stadig mer prefabrikasjon

L&G er ikke alene om å satse på prefabrikerte bygg for tiden. 

På universitetet i Melbourne, Australia, har forskere konkludert med at prefabrikasjon er den beste måten å få ned boligkostnader på. 

–  I dag tar det i snitt to år å føre opp en boligblokk i Australia. Ved gå gå bort fra plassbygging og kun bruke byggeplassen som monteringsplass, kan man spare så mye som 50 prosent av tiden som går med på boligproduksjon, sier ingeniør og professor Jose Alfano.

Også han mener byggebransjen har mye å lære av bilindustriens samlebåndtankegang. 

– Ved å masseprodusere sparer man tid på alle plan, og tid er penger. Byggebransjen må lære av bilindustruen og få igjen sin egen form for samlebåndproduksjon, sier han.

Også i Norge

Også her i Norge ser vi mer og mer til bygging med prefabrikerte elementer.

Verdens høyeste trebygg, i Bergen, består av prefabrikerte elementer.

Prefabrikasjon er også planen når det nå skal bygges nytt sykehus i Vestfold.

– Prefabrikerte elementer egner seg godt til alle bygg som ikke krever et helt spesielt utseende. Det gir en høyere kvalitet enn ved plassbygging, til en lavere pris, har prosjektleder Bjørn Varegg i Sykehuset Vestfold sagt til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.