KRAFT

Skal bygge 42 100 km kraftlinjer

KREVENDE: Øystein Mørk i Statnett og Ulf Moberg, i Svenska kraftnät  og  styremedlem i ENTSO-E, tror det kan bli krevende å gjennomføre alle 500 prosjekter i den europeiske 10 årsplanen for nettet.
KREVENDE: Øystein Mørk i Statnett og Ulf Moberg, i Svenska kraftnät og styremedlem i ENTSO-E, tror det kan bli krevende å gjennomføre alle 500 prosjekter i den europeiske 10 årsplanen for nettet. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
17. mars 2010 - 13:48

STOCKHOLM: – Det utgjør 14 prosent av det eksisterende nettet, sier Ulf Moberg, i Svenska kraftnät og styremedlem i ENTSO-E, samarbeidsorganisasjonen til 42 systemansvarlige nettselskap (TSO) i Europa.



23–28 milliarder euro

Samarbeidsorganisasjonen har nylig levert sin tiårsplan for nettutviklingen i Europa.

–Tiårsplanen må betraktes som et pilotprosjekt, som bygger på arbeid som er gjort i de ulike medlemslandene og regionene i Europa. Det vil bli gjort forbedringer annenhvert år, sier Moberg.

Han anslår at den samlede prisen på alle disse investeringene – som teller 500 prosjekter – vil ligge mellom 23 og 28 milliarder euro.



Ikke offensivt nok

Tiårsplanen er nå på høring, forteller Øystein Mørk i Statnett.

–Tilbakemeldinger tyder på at kommisjonen mener at den ikke er ekspansiv nok, sier Mørk, som setter spørsmålstegn ved om man klarer å gjennomføre alle disse prosjektene i løpet av denne tiårsperioden.



Krevende

– Det finnes mange flaskehalser på leverandør- og entreprenørsiden. I tillegg kommer konsesjonsbehandlingen og naturinteressene. Se bare hvor langt tid det har tatt med Sima-Samnanger.

– Ja, det er viktig å ha trykk på at man må starte tidlig, sier Moberg. Også Sverige har omfattende nettinvesteringsplaner.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Vil ha makt

– EU ønsker mer makt over infrastrukturen, for å få faset inn all ny fornybar energi. EUs mål kan ikke nås uten at flaskehalsene fjernes, mener Per Ove Eikeland, forsker ved Fridtjof Nansens Institutt.

– Til å være et pilotprosjekt har vi kommet langt med tiårsplanen. Det er 42 systemansvarlige nettselskaper som skal bli enige, så det er overraskende at det har gått så bra når interessene er så ulike, sier Mørk.

– Vi opplever en vilje til å levere til kommisjonen, forsikrer Moberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.