T2

Skal du ha ny TV i høst?

TEST: I segmentet hakket under TV-toppmodellene kan du spare mange tusenlapper.

Hvor mye bildekvalitet mister du om du går ned et hakk fra produsentenes toppmodeller? Det skal vi finne ut.
Hvor mye bildekvalitet mister du om du går ned et hakk fra produsentenes toppmodeller? Det skal vi finne ut. Bilde: Panasonic
13. okt. 2012 - 10:44

Denne gang skal vi se på modeller i størrelsene 46-50 tommer på nivået under toppmodellene. Er det mye å spare på å gå et steg ned, eller er kompromissene større enn prisavslagene?

Det skal vi finne ut!

Kostbar design

På mange modeller er det ikke bare den innvendige teknikken man betaler for. Man må også hoste opp tusenlapper for å få det mest trendy designet.

For de som vil ha mest mulig bildekvalitet for pengene, er det derfor lurt å kikke på modellseriene rett under toppmodellene. Her skjuler det seg ofte modeller med tilsvarende bildekvalitet, men som med et litt enklere design ofte har en pris som ligger flere tusenlapper under flaggskipene.

Vi har også gått litt ned i størrelse da det erfaringsmessig er i størrelsene 46-50 tommer folk fleste kikker etter ny TV nå til dags.

De fleste modellene i testen er LED-LCD, men Panasonic skiller seg ut med en modell med plasmaskjerm. All vår erfaring tilsier at det er på plasma Panasonic gjør seg aller best, så vi velger derfor plasma fra den fabrikanten.

I tillegg til Panasonic har vi med Samsung, LG og Sony.

Les også: 

Vi tester svære flatskjermer

Et gedigent knallkjøp av en TV  

Modellene

Panasonic stiller med 50GT50, som er den nyeste utgaven i G-serien. Denne ligger veldig nære toppmodellen VT50, men koster 4-5 tusen kroner mindre som 50- tommer.

Fra LG har vi hentet inn 47LM760. Den har i motsetning til toppmodellen kant-LED i stedet for LED-dioder bak panelet. Her er prisforskjellen hele ti tusen kroner sammenlignet med toppmodellen LM960.

Sony stiller med 46HX755. Her er prisbildet helt annerledes. På Elkjøp er prisforskjellen bare 554 kroner mellom HX755 og årets toppmodell HX855.

Samsung stiller med 46ES7005. Denne modellen ligger et par tusenlapper under ES8005.

Kriterier

Vår lange fartstid har gitt oss den erfaringen vi trenger for å finne frem til styrker og svakheter ved produktene. Vi lar oss ikke så enkelt lure av markedsføringstriks, men bruker øynene og erfaringen vår for å finne frem til de modellene vi mener gjør det aller best.

Det vil som alltid være modeller som egner seg bedre til bestemte ting og som passer bedre i enkelte typer rom. Det er sjeldent at ”one-size-fits-all” kan brukes om flatskjermer. Det er derfor viktig å tenke på hvor TV-en skal brukes, og hvilke kilder man ønsker å koble til når man velger TV.

Vi bedømmer hvordan de forskjellige modellene håndterer refleksjoner, sortnivå i lyse og mørke rom, innsynsvinkel, kontrast, farger og bildebehandling. Ingen TV-er er perfekte. Det er derfor viktig å velge de modellene som har svakhetene på de minst synlige områdene, slik at de passer perfekt til dine preferanser og brukermønster.

Når man bedømmer TV-er er det heldigvis standarder å forholde seg til. Det er nemlig ikke vilkårlig hvor mye farge det er på en skjerm, hvor sort og hvor lyst det er, og hvordan gråskalaen håndteres med forskjellig lysstyrke. Alt er definert i standarden BT709 som vi benytter i Europa.

Vi bryr oss ikke veldig mye om det er for mye farger og slikt i moduser som for eksempel ”dynamisk”, men TV-en bør ha en filmmodus, eller aller helst en ISF- eller THX-modus med tilnærmet korrekte verdier. Vi ser også på kalibreringsmulighetene de forskjellige skjermene har.

Dessverre rakk vi ikke å få vårt nye måleutstyr klar til denne testen, men alle modellene vil bli målt og loggført med det nye utstyret når det er på plass, og alle målingene vil bli presentert på våre hjemmesider www.wattmagazine.no .

Les testene av hver TV her:

Konklusjon

Vår enkle konklusjon er at modellene rett under toppmodellene ofte har en bildekvalitet som nesten matcher toppmodellene.

Ingen ville sett forskjell på en Panasonic VT50 og en GT50 i et mørklagt rom, slik at det eneste som i så måte forsvarer prisforskjellen er design, og det faktum at det følger med et par briller og en ekstra fjernkontroll.

Vi regner med at man vil se 3D, og da må man uansett kjøpe briller. Noe som spiser opp mye av prisforskjellen. Sony HX755 ligger så tett på HX855 i pris at vi vanskelig kan anbefale denne over toppmodellen.

Det vi anbefaler er å følge med på prisene på nett, og slå til når du føler at det er et godt tilbud der ute. Samsung ES7005 er like god som ES8005 på bildekvalitet og tekniske muligheter, så der er det i bunn og grunn bare designen som bestemmer om du bør bruke to tusen kroner ekstra på ES8005.

I LG sitt tilfelle er prisforskjellen meget stor opp til LM960. Dette kommer av Nano-LED teknologien som vi mener LG tar seg litt vel godt betalt for. Den gir jevnere baklys og et betydelig bedre sortnivå, men det koster.

Les også:

Dette er TV-standarden produsentene vil satse på

Her er RiksTVs nye PVR

Denne appen kjenner igjen TV-serier

Denne gjør TV-en til overvåkningssentral

Watt
 

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.