BYGG

Skal rydde opp i Oslofjorden

Mona Sprenger
30. okt. 2008 - 14:00

– Det er på tide å gjøre noe med det gamle systemet, sier Peter N. Myhre, byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Kloakk

I dag er det ustabil vannkvalitet i Bjørvika, og i perioder med mye nedbør flyter kloakksøppel i både Bjørvika og Akerselva.

Overvann føres direkte ut i elva og fjorden.

– I dag har vi et gammelt avløpssystem fra 1870-årene. Det er dimensjonert for bygningsmassen som fantes i dette området da, og det er ikke tatt hensyn til hva som skjer ved kraftig nedbør, sier prosjektleder Kjell Harald Kopseng i Vann og avløpsetaten i Oslo kommune.

Visjon nullutslipp

Målet er at det nye avløpssystemet skal hindre at forurenset avløpsvann når Oslofjorden. Midgardsormen vil strekke seg fra Kuba på Grünerløkka nedover Akerselva til Grønland, videre til Gamlebyen og Bekkelaget renseanlegg.

Sammen med andre tiltak vil Midtgardsormen gi den nye Bjørvika-bydelen god vannkvalitet, forsikrer Per Kristiansen, seksjonsleder i Vann og avløpsetaten i Oslo kommune.

– Vi skal ikke ha overløp lenger. Vår langsiktige visjon er nullutslipp.

Tidspress

Nedbøren på Østlandet kan i dette århundret ifølge internasjonale klimaprognoser, øke med 19 prosent i høst- og vårsesongene.

– Vi må dimensjonere for mer ekstremvær. Intensiteten på nedbøren vil øke. Hvis vi ikke gjør noen ting, vil vi få større utslipp via overløpene og flere kjelleroversvømmelser, sier Kristiansen.

– Vi har et enormt tidspress. Det vil være umulig å gjøre noe etter Bjørvika-utbyggingen. Da vil det være pælenåler over hele det bebygde området. Derfor må vi gjøre det nå, sier Kopseng.

Fjelltunnel

Prosjektet vil bestå av en fjelltunnel fra Bekkelaget renseanlegg til Gamlebyen.

Fjelltunnelen vil være to kilometer lang med et tverrsnitt på 25 kvadratmeter. Tunnelen skal sprenges ut 15- 20 meter under havoverflaten. Den vil både være transportvei og kunne benyttes som fordrøyningsbasseng.

– Ved kraftige regnskyll kan avløpsvannet forsinkes her. Avløpsvannet kan senere renses ved Bekkelaget renseanlegg og deretter føres ut i sjøen i en 900 meter lang tunnel og slippes ut på minus 45 meter på dypt vann, sier Kopseng.

Mikrotunnelering

Fra Gamlebyen til Jernbanetorget og Kuba på Grünerløkka via Bjørvika vil avløpssystemet bestå av et betongrør, som blir anlagt med en teknikk som kalles mikrotunnelering.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Det vil si at røret presses og bores fram i løsmasse og stein.

– Mikrotunnelering har vi liten erfaring med her i landet, men det er vanlig i mange andre land. Det vil sannsynligvis bli satt ut til en utenlandsk underleverandør, sier Kopseng. Han beskriver dette prosjektet som svært komplekst.

– Vi skal krysse under jernbaner, under hus, under T-banen og under Akerselva.

900 millioner kroner

Hele prosjektet antas å ha en kostnadsramme på 900 millioner kroner.

Det skal finansieres over vann- og avløpsavgiften, forteller byråd Myhre, som avviser at det vil bli kostbart for osloborgerne.

– Nei, det blir bare snakk om noen tiere i året.

Oslo kommune regner derimot med å spare 100 millioner kroner i energibesparelser og effektivisering av driften.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.