Aker Clean Carbon har signert en samarbeidsavtale med en av USAs største energiprodusenter, Southern Company, om testing av ACCs fangstteknologi.
Avtalen omfatter etablering av ACCs mobile testenhet (MTU) ved det splitter nye National Carbon Capture Center (NCCC) in Alabama, USA.
Realistiske forhold
NCCC tilbyr testing av energileverandørers teknologier i en infrastruktur som tilsvarer realistiske kraftproduksjonsforhold. Senteret skal fungere som en plattform for testing av teknologi som er ferdig med lab-stadiet, men for umoden for etablering i fullskala størrelse.
Senteret driftes av Southern Company, men ble etablert av det amerikanske energidepartementet.
Flere driftstimer
Når ACCs mobile testenhet for CO2-fangst settes i drift denne uken, rutes røykgass først til NCCC for så å ledes til testenheten. Her fanges CO2 ved hjelp av selskapets aminteknologi. ACC er lovet tilførsel av røykgass 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, noe som sikrer at selskapet får testet fangstteknologien under langt mer konstant drift enn ved kullkraftverket i Longannet, Skotland, som MTU'en var utplassert ved tidligere.
Les også:
Ny adresse for månelandingen
Britene leder over Norge
– Vi har løst aminproblemet
ACC håper også å få ny kunnskap om hvordan fangstteknologien virker på et helt nytt og langt mer energieffektivt kullkraftverk sammenlignet med det 40 år gamle kullkraftverket i Longannet.
Fjær i hatten
ACC var igjennom en møysommelig prosess for å få innpass i amerikanernes CCS-satsing.
- Vi har forhandlet lenge for å få på plass kontrakten med Southern Company. Det har vært en lang og krevende prosess, både fordi de er opptatt av at NCCC skal bli en suksess og fordi senteret er finansielt støttet av energidepartementet. De har gjort en grundig gjennomgang av hva vi står for, og vi opplever det som en fjær i hatten å komme inn, sier direktør Liv Monica Stubholt.
Nytt marked
- Hvordan ser amerikanerne på CO2-fangst?
- Jeg synes Obama-administrasjonen viser stor og uttalt interesse for karbonfangst. De bruker midler på demonstrasjonsanlegg og eksperimentell forskning, og interessen støttes opp av ambisiøse delstater som for eksempel California, og andre stater som er opptatt av det næringsøkonomiske fordi de har store kullreserver. Vi blir oppmuntret av signalene, selv om vi som leverandører aldri synes ting går raskt nok, sier Stubholt.