INDUSTRI

Skal undersøke Grønland med romsonde

Designet på sommercamp for ingeniørstudenter.

 Her er roveren under testing i et skisenter i USA.
Her er roveren under testing i et skisenter i USA. Bilde: Nasa
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
10. mai 2013 - 16:31

Nasa har nylig plassert en romsonde på Grønland. Roveren skal på egenhånd kjøre rundt på den enorme iskappen for å undersøke endringene i isdekket.

Den tankslignende Roboten er utstyrt med solcellepaneler og radar for å undersøke snø- og isdekket på den enorme innlandsisen, skriver Nyteknik.

Roveren har navnet Grover, som står for Greenland Rover and Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research. Grover ble utviklet i 2010 og 2011 av ingeniørstudenter som deltok på en sommercamp ved NASAs Goddard Space Flight Centre.

Les også: Derfor blir værmeldingene feil

Erstatter fly og beltebiler

Et av forskernes mål er å finne mer ut hva som skjedde under den store issmeltingen under fjorårets sommer på Grønland. Blant annet ønsker forskerne å samle data for å beregne utviklingen i massebalansen på iskappen.

Denne typen data blir vanligvis samlet fra radarer montert på beltebiler eller fly. Roboten skal være en billigere løsning, ifølge Nasa.

Ikke minst skal dette være en mer miljøvennlig løsning, ifølge romfartsorganisasjonen.

Roboten veier rundt 360 kilo og har en toppfart på to kilometer i timen. I perioder med midnattsol kan den operere døgnet rundt.

Les også: Kan undersøke havet fra skrivepulten

3000 meter over havet

Den vitenskapelige roveren skal kjøre rundt alene på våren og forsommeren fra 3. mai til 8. juni.

Roveren ble satt ut ved Summit Camp-basen, som ligger ved innlandsisens høyeste punkt på omtrent 3200 meter over havet.

I starten skal roboten bevege seg kun noen få kilometer fra basen og kommunisere ved hjelp av wifi. I fremtiden ønsker forskerne å utstyre maskinen med satellittkommunikasjon, slik at den kan dra ut på lengre turer på egenhånd. Ideelt sett ønsker forskerne å kunne styre roboten fra skrivepulten.

– Spennende

Tidligere ble en robot testet på Antarktis, men dette har kun vært på prototypestadiet, ifølge Jack Kohler, seniorforsker ved Norsk polarinstitutt. Han mener robotteknologien gir spennende muligheter for forskning på snødekket.

Han forteller at roboten undersøker snødekket for å lete etter såkalte islinser, som er et resultat av overflatesmelting.

– Vi glasiologer er generelt meget interessert i roboter og UAVer for å kunne utvide det som vi ellers må gjøre på bakken, skriver han i en epost.

Samtidig legger han til at flybåren radar fortsatt er den mest effektive måten å få gode data fra store arealer.

Satellitt er selvfølgelig også et viktig verktøy, men jo nærmere man er bakken, jo bedre kan man se detaljene, forklarer han.

Satellitter kan for eksempel ikke brukes for å finne islinser i snødekket.

Les også:

Bygger verdens største atomisbryter

Tre års solaktivitet på tre minutter

Slik skal de utvinne kraft fra varmen i havet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.