Marsroveren Curiosity har satt nytt fokus på Mars, og har gjort vår røde naboplanet til et populært samtaleemne de siste ukene.
Curiosity er den foreløpig nyeste av en rekke forskningsroboter på Mars – men den blir ikke den siste.
Nylig presenterte Nasa sitt neste Mars-prosjekt, Insight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport).
Stasjonært laboratorium
Mens både Curiosity og forgjengerne Spirit og Opportunity var såkalte rovere, en type robotkjøretøy, går Insight-programmet ut på å lande et stasjonært, ubemannet forskningslaboratorium på Mars.
Og mens roverne har utforsket den røde planet fra overflaten, skal Insight utforske planetens indre.
Nasa ønsker blant annet å finne ut hvor tjukk Mars-skorpa er, om kjernen er fast eller flytende, og hvorfor Mars-overflaten ikke ser ut til å bestå av tektoniske plater, slik jordskorpa gjør.
Les også:
Curiosity-teknologi ble testet på Svalbard
Stramt budsjett
Insight er en del av Nasas Discovery-program, en serie prosjekter som skal sikre vitenskapelige resultater med færre ressurser og kortere tid til utvikling enn de mer kjente flaggskipene som for eksempel Curiosity.
Mens Curiosity kostet 2,5 milliarder dollar, er budsjettet for Insight på rundt 425 millioner.
Mye er gjort for å holde kostnader og utviklingstid nede. For eksempel er landingsfartøyet basert på Phoenix, fartøyet som påviste vann under Mars-overflaten i 2008.
Tanken er at det blir billigere, raskere og sikrere å bruke kjent teknologi enn å utvikle et helt nytt landingsfartøy.
Les også:
Unike bilder av Norge fra verdensrommet
Se astronautenes ti mest legendariske bilder
Eksterne instrumenter
Nasa sparer også penger på å utstyre landingsfartøyet med instrumenter utviklet av andre organisasjoner. Seis (Seismic Experiment for Interior Structure), et instrument som skal måle den seismiske aktiviteten, er for eksempel utviklet av den franske romfartsorganisasjonen CNES.
HP³ (Heat Flow and Physical Properties Package) er det tyske DLR som står for.
Sistnevnte inkluderer et instrument som kalles Tractor Mole. Denne såkalte muldvarpen består av en hul stake full av elektroniske instrumenter.
Staken er utstyrt med en slags intern hammer som kan banke instrumentpakken opp til fem meter ned i bakken, hvor den blant annet skal gjøre temperaturmålinger.
Erik Tandberg: – Jeg tror det er liv på Mars
lærer om jorda på mars
Ved å gå under overflaten på Mars, håper Nasa å lære mer, ikke bare om Mars, men også om andre terrestriske planeter – som vår egen.
Hovedmålet med Insight er nemlig å finne ut hvordan en terrestrisk eller jordlignende planet dannes og utvikles. Til dette formålet er Mars ideell.
Den er stor nok til å ha gjennomgått mange av de samme prosessene som skapte jorda, men liten nok til å ha beholdt spor etter disse prosessene gjennom milliarder av år.
Siden Mars har hatt mindre geologisk aktivitet enn jorda, vil det forhåpentligvis være mulig å finne spor av planetens tidlige utvikling både i skorpa, mantelen og kjernen.
Ved å studere Mars, kan forskerne få ny innsikt i hvordan vår egen planet ble til, og hvorfor Mars har utviklet seg så forskjellig fra jorda.
Les også:
Vil bygge laserforsvar mot asteroider
NASA lærer av norsk oljeindustri
Derfor har forskerne tro på Curiosity