KRAFT

Skattefradragene for energieffektivisering kommer ikke i statsbudsjettet

Varmepumpeforeningen frykter krise.

Varmepumpebransjen frykter markedskollaps når de varslede skattefradragene for energieffektivisering ikke kommer i dette statsbudsjettet.
Varmepumpebransjen frykter markedskollaps når de varslede skattefradragene for energieffektivisering ikke kommer i dette statsbudsjettet. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
6. nov. 2013 - 16:36

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) gjentok i sin tale på Zeros klimakonferanse i dag at det skal innføres en ordning med skattefradrag for energieffektiviseringstiltak i husholdningene, slik det også står i regjeringserklæringen.

Problemet er bare at det haster.

Varmepumpeforeningen og andre aktører har advart mot investeringsstopp og krise om ikke ordningen kommer på plass i statsbudsjettet som legges fram nå på fredag.

Faren er nemlig at folk blir sittende på gjerdet og vente med å investere til de får skattefradrag.

Kommer ikke nå

Ordningen kommer imidlertid ikke på plass i det kommende statsbudsjettet.

– Vi må ha en ordning som er robust og bra, så vi trenger noe tid på å utrede det. Vi vet hvordan forbrukerne og markedet reagerer når noe slik er varslet, så vi skjønner at vi ikke har lang tid. Men en del politikkutforming trenger litt tid. Vi klarer ikke å gjøre ting på tre uker, sier Sundtoft til Teknisk Ukeblad.

Når kan dette tidligst tre i kraft, blir det ikke før i 2015?

– Det kan jeg ikke gi deg noe ordentlig svar på. Vi har sittet i tre uker og har ikke rukket å ta alt. Men dette er noe vi har sagt vi skal gjøre.

Les også: – Norge er et batteri uten tilkobling til Europas fornybarmotor

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) skuffer varmepumpebransjen med å  ikke få på plass ordningen med skattefradrag for energieffektivisering allerede i dette statsbudsjettet.
Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) skuffer varmepumpebransjen med å ikke få på plass ordningen med skattefradrag for energieffektivisering allerede i dette statsbudsjettet.

Klar over problemstillingen

– Om det ikke kan tre i kraft fra årsskiftet, er det mulig at det kan tre i kraft i løpet av neste år, for eksempel fra 1. juli? Varmepumpeforeningen har advart mot bråstopp og krise i bransjen.

– Som jeg sier, jeg kan ikke gi deg noe eksakt svar på det. Men vi er veldig klar over problemstillingen, og vi vet at vi ikke har veldig lang tid. Men vi må ha tilstrekkelig tid til å gjøre det på en ordentlig og ryddig måte.

Les også: – At strøm ikke skal brukes til oppvarming, er religion for ingeniørene

Skuffet

Daglig leder Bård Baardsen i Norsk varmepumpeforening er skuffet.

– Jeg var på Zerokonferansen i går, og ble optimistisk da jeg hørte innlegget til statsminister Erna Solberg, for hun nevnte nettopp ordningen med skattefradrag. Måten de håndterer dette på, gjør det bare verre for oss, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han undrer også over signalene miljøvernministeren har gitt om at det er viktig å få til et samarbeid med privat næringsliv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Så er liksom det første de gjør å sørge for at store deler av de som jobber innen energieffektivisering sannsynligvis vil miste jobben sin i året som kommer. For det er det vi frykter, sier han.

Les også: Varmepumpeleverandør kritisk til solfanger-forskning

De rødgrønne leverte

Baardsen viser til at i Sverige ble det markedssvikt på 50 prosent på et kvartal, etter at regjeringen varslet om en lignende ordning i 2005 som trådte i kraft i 2006.

Nå frykter han at det samme vil skje i Norge, og at det kan bli enda verre hvis det tar enda lengre enn et kvartal å innføre ordningen.

– Men har du ingen forståelse for at miljøvernministeren trenger mer enn tre uker på å utrede ordningen?

– Den rødgrønne regjeringen havnet litt i samme situasjon i 2006. Energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) forsnakket seg på ONS i Stavanger 23. august, og varslet at det skulle komme en støtteordning for enøktiltak. De brukte to dager på å ordne det, sier Baardsen.

25. august i 2006 sendte nemlig Olje- og energidepartementet ut pressemelding hvor de sa at alle som fra og med 28. august kjøper varmepumper eller pelletskaminer, vil få tilskudd om de tok vare på kvitteringene.

– Tre uker etter hadde Enova sine støttekriterier klare. De handlet veldig raskt og effektivt da. Da hørte de på oss og gjorde akkurat det vi ba dem om. Jeg ser at det kan være litt krevende å få på plass kriteriene, men vi kan bruke de gode kriteriene Oslo kommune allerede har, sier Baardsen.

Les også:

Statsbygg snart klar med Norges største solcelleanlegg  

Solfangere danket ut varmepumpe i testhus  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.