OLJE OG GASS

Skifergass bremser forskning på "isgass"

Oljeselskapene bryr seg mer om oljesand og skifergass.

 Gass fra gasshydrater kan i fremtiden bli en viktig energikilde. Bildet viser prøver av den isliknende energikilden.
Gass fra gasshydrater kan i fremtiden bli en viktig energikilde. Bildet viser prøver av den isliknende energikilden. Bilde: IFM-Geomar
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
4. apr. 2013 - 10:45

De store forekomstene av skifergass i USA har tatt fokus bort fra forskning på gasshydrater, også kalt "isgass".

Forsknings- og utviklingsaktiviteter på denne ukonvensjonelle petroleumsressursen har bremset opp.

– Dette gjelder hovedsakelig i Nord-Amerika, forteller professor Arne Graue ved Institutt for fysikk og teknologi på Universitetet i Bergen.

Gasshydrater: Dette kan bli verdens nye energikilde

Les også: Japansk gjennombrudd i jakten på ny energikilde

CO2-injeksjon

Sammen med sin kollega ved UiB, professor Bjørn Kvamme har han utviklet en teknikk der gass fra hydrater kan utvinnes ved å injisere CO2 i gasshydratforekomstene.

I 2012 ble metoden testet i praksis i Alaska, i et samarbeid med ConocoPhillips, Det amerikanske energidepartementet og det statlige, japanske oljeselskapet JOGMEC. Testen varte i fire uker og ble karakterisert som vellykket av USAs daværende energiminister Stephen Chu.

Men i Nord-Amerika var det likevel langt større interesse rundt metanhydratforskningen før skifergassrevolusjonen som startet for fem år siden.

– Alt var veldig positivt, men nå er situasjonen en annen i USA, sier Graue.

Les også: Nordmenn kan løse utvinningsproblemet

Asia interessert

Tilgangen på skifergass, som er langt billigere enn hva gass fra hydrat kan bli, har gjort situasjonen mer krevende for forskerne. Han legger til at de likevel stadig jobber med å utvikle CO2-injiseringmetoden, blant annet for å gjøre den mer effektiv.

– Utviklingen har snudd fokus i Nord-Amerika, forteller Graue.

Samtidig er situasjonen en helt annen i for eksempel Japan og andre land som er storimportører av naturgass i form av LNG.

– Hydrat er fremdeles veldig aktuelt i Asia. Dersom Japan for eksempel lykkes med å utvinne gass fra hydrat, kan det gjøre landet selvforsynt med energi, sier han.

I mars gjennomførte det statlige, japanske oljeselskapet JOGMEC verdens første offshore prøveproduksjon av gass fra metanhydrat.

Teknologigap må lukkes

Også i Europa er interessen for "isgassen" fremdeles tilstede, til tross for at gassmarkedet de siste årene har blitt snudd på hodet fordi USA har fått tilgang til egne ressurser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Statoil forteller at de har hatt økende innsats på forskning på gasshydrater de siste årene.

– Hydrat representerer en av de største hydrokarbonressursene i verden. Selv om bare en meget begrenset del av den totale ressursen er ansett som teknisk utvinnbar per i dag er det fortsatt en stor nok ressurs til å være av interesse, forteller informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil.

– Statoil har hatt et økende fokus på hydratforskning i siste årene, og anser hydrat som en potensiell hydrokarbonressurs for fremtiden. Den japanske offshoretesten i mars underbygger dette synet. Det er imidlertid fortsatt et teknologigap som må lukkes og derfor et langt tidsperspektiv på eventuell kommersiell utnyttelse av denne ressursen, forteller Skauby.

Les også:

Vil bygge observatorier på havbunnen for å forstå "isgassen"

Kull fortrenger gass i Europa  

På ti år klarte Samsø å bli selvforsynt med energi og varme. Nå skal øya bli fossilfri  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.