Statkraft vil ikke lenger satse på havvind. Det skjer kun noen få uker etter at Stortinget besluttet at det skal utredes en plan for en demonstrasjonspark for nettopp havvind i Norge.
Statkraft sier de har tilpasset sin investeringsplan til sine nye finansielle rammer. De nye finansielle rammenene er et resultat av budsjettforliket, der flertallet på Stortinget bestemte at Statkraft må betale fem milliarder kroner mer i utbytte i perioden 2016 til 2018.
Dette var stikk i strid med tidligere signaler fra regjeringen om at Statkraft ville få mer penger til å satse.
Må tilpasse investeringene
Den største endringen er at Statkraft ikke kommer til å investere i nye prosjekter innen havbasert vindkraft, siden dette krever mye kapital.
– Vi er nødt til å tilpasse våre investeringer til de finansielle rammene vi har. Vi har vært nødt til å prioritere hvilke investeringer i fornybar energi vi ikke skal gjøre. Og det valget har ført til at vi ikke kan gå inn i nye investeringer i offshore vind fordi vi ikke har finansiell evne til det, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen til Teknisk Ukeblad.
Statkraft har tidligere sagt nei til å bygge vindkraft på Fosen i Trøndelag fordi de tvilte på lønnsomheten. Eieren, næringsminister Monica Mæland (H), krevde at Statkraft redegjorde for avgjørelsen, og det hele endte med at Statkraft snudde og ville se på det hele på nytt.
–Fosen uberørt
Prosjektet ble dessuten endret slik at flere av vindturbinene enn planlagt planlegges nord for Trondheimsfjorden, der det blåser mer.
Etter budsjettforliket på Stortinget har enkelte imidlertid fryktet at Statkraft ikke vil ha kapital nok til å bygge på Fosen.
– Hva har denne beslutningen å si for Fosen-prosjektet?
– Fosen er uberørt av dette. Vi har fortsatt mulighet til å investere i Fosen hvis det prosjektet viser seg å være lønnsomt. Planen er å komme til en avklaring i første kvartal neste år.
Skylder ikke på Fosen
– Men hvis dere ikke hadde tatt denne beslutningen, hadde det da vært umulig å investere i Fosen fordi dere ikke hadde hatt penger til overs?
– Offshore vind er et så fundamentalt satsingsområde, med et kapitalbehov som er langt større enn Fosen. Finansielt sett må vi ha en totalplan som er forsvarlig, men det er ikke slik at Fosen er avgjørende for bevilgningene om ikke å gå videre med offshore vind.
– Er det en mindre kamel å svelge å si nei til havvind enn å si nei til Fosen?
– Som sagt så vil Fosen-beslutningen bli fattet på uavhengig grunnlag. Hvis prosjektet viser seg å være positivt, vil vi realisere prosjektet. Den utviklingen er uberørt av beslutningen vi nå har tatt om offshore vind, sier Rynning-Tønnesen.
– Ser det mørkere eller lysere ut for en Fosen-utbygging nå enn da dere i første omgang sa nei i sommer?
– Det har vært en kraftig forbedring av prosjektet når det gjelder kostnader og lønnsomhet. Men det er for tidlig å si hvordan den beslutningen totalt sett kommer ut. Men vi jobber fortsatt hardt med å prøve å realisere prosjektet.
- Les også: Slik fungerer «Norges nye månelanding»
– Rimer dårlig med demovedtak
Stortingsrepresentant for De grønne, Rasmus Hansson, er skuffet.
– Dette rimer dårlig med Stortingets vedtak om at det skal på plass en demonstrasjonspark for havvind. Det er helt nødvendig å ha en stor og kapitalsterk motor for å drive fram fornybarsatsingen og teknologiutviklingen innenfor energiproduksjon i Norge. Det selskapet er Statkraft, og det har lyst til å ta rollen som nasjonalt og internasjonalt fornybarlokomotiv. Behovet for dette blir mer og mer tydelig for hver dag som går, sier Hansson.
Han gir regjeringens eierskapsstyring det glatte lag.
– Det er underlig at regjeringen driver eierstsyring etter jojo-metoden av en så viktig enhet. Det gir dårlig forutsigbarhet. Dette blir det i hvert fall ikke noe grønt skifte av, sier han.
Det er nye prosjekter innen havbasert vindkraft Statkraft nå ikke lenger vil bygge. Dudgeon-prosjektet vil Statkraft gå videre med, opplyser selskapet til Teknisk Ukeblad. Statkraft vil derimot ikke investere i Doggerbank-prosjektene, som kun er i planleggingsfasen.