BØLGEKRAFT

Norske investorer skyter over 80 millioner inn i selskapet bak verdens største bølgekraftpark

Skal bruke norsk offshore-kompetanse.

Får norske eiere: Det nyopprettede akseselskapet Seabased Holding skal videreutvikle teknologiselskapet bak det som blir verdens største bølgekraftverk utenfor Sverige.
Får norske eiere: Det nyopprettede akseselskapet Seabased Holding skal videreutvikle teknologiselskapet bak det som blir verdens største bølgekraftverk utenfor Sverige. Bilde: Seabased AB
30. mars 2016 - 08:42

For nøyaktig ett år siden startet det svenske bølgekraftselskapet Seabased AB monteringen av det som blir verdens største bølgekraftverk utenfor Smøgen i Sotenäs i Sverige.

I midten av januar i år startet byggetrinn 1 av det Fortum-eide bølgekraftverket å levere elektrisitet, og ble dermed den første leverandøren av kommersiell bølgekraft til det nordiske elnettet. 

Nå får selskapet bak bølgekraft-teknologien norske eiere.

Bruker 80 mill i år

Tirsdag inngikk en gruppe norske investorer en avtale med det svenske teknologiselskapet som sikret dem 1.200.001 A-aksjer tilsvarende 50,25 prosent av stemmene i Seabased AB.

De norske eierne forplikter seg til å skyte inn snaut 85 millioner norske kroner i Seabased AB løpet av 2016, hvorav 60 prosent skal investeres i løpet av første halvår i år. 

Samtidig ble Nordic Ocean Renewable Energy Group opprettet gjennom dannelsen av Seabased Holding AS (SHAS) - noe gründeren bak det svenske selskapet beskriver som et nytt konsern for havenergi.

Partene har vært i forhandlinger om avtalen siden september i fjor.

Ser på andre teknologier

- Vi har jobbet i lengre tid for å se om det gikk an å etablere et større nordisk konsern innen fornybar havenergi. Det har vi klart nå. Det er ikke mange innen bølgekraftbransjen som har den teknologien vi besitter. Vi ser også på andre teknologier, sier professor i elektrisitetslære og gründer Mats Leijon til Teknisk Ukeblad. 

Ingen av partene vil si konkret hva de 80 norske millionene skal brukes på.

Seabased AB har imidlertid en 4000 kvadratmeter stor fabrikk i Lysekil, hvor det produseres bølgekraftkonvertere og aggregater, som det er snakk om å oppgradere. 

Partene mener det nye konsernet for havenergi vil skape flere arbeidsplasser både i Lysekil og i Oslo.

Norsk offshore-kompetanse

- Vi er et konsortium som skal utvikle Seabased videre. En del av utfordringen ved bølgekraftverk er installasjon. Der har vi kompetanse fra norsk olje- og gass- og shippingindustri. Tanken er å bistå med denne kompetansen i tillegg til kapital. Vi har masse kontakter som er villige til å hjelpe, sier medeier og nyslått styreleder i Seabased Holding AS, Øivind Magnussen, til Teknisk Ukeblad. 

Så langt består bølgekraftverket utenfor Sotenäs av 36 bølgeenergi-konvertere installert på havbunnen, nå tilsvarende 3 megawatt. Planen er imidlertid å utvide anlegget til en kapasitet på 10 megawatt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Teknologien

Selve bølgekraftverket består av en bøye med en diameter på seks meter, koblet til en lineær generator plassert på et betongfundament på havbunnen. Energien i bølgebevegelsene overføres til generator via kabler.

Konstruksjonsformen gjør ifølge Seabased bølgekraftverket utenfor Satenäs til verdens første av sitt slag - et bølgekraftverk bestående av flere enheter og verdens første transformatorstasjon under vann.

Les mer om hvordan teknologien virker her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Før jul ble 36 bølgekraftkonvertere plassert på havbunnen utenfor den svenske vestkysten, blant annet ved hjelp av norske Cecon Contracting. Nå blir det utstrakt samarbeid med flere norske aktører. <i>Foto: Fortum</i>
Før jul ble 36 bølgekraftkonvertere plassert på havbunnen utenfor den svenske vestkysten, blant annet ved hjelp av norske Cecon Contracting. Nå blir det utstrakt samarbeid med flere norske aktører. Foto: Fortum

Vil ikke flagge ut

Magnussen vil ikke røpe hvilke andre norske investorer som er med i konsortiet. Selv har han bakgrunn som mangeårig entreprenør i USA og investeringsrådgiver på Wall Street.

Et hovedmål for det nye konsortiet, Nordic Ocean Renewable Energy Group, er å bevare bølgekraftkompetansen på nordiske hender. 

- Svært mange teknologiselskaper flagger ut på tidlig stadium. Bakgrunnen for samarbeidet er et felles ønske om å utvikle selskapet og industrien innenfor Skandinavia, og sikre at produksjon og utvikling forblir i Lysekil, sier Magnussen.

Norske planer

Ifølge styrelederen finnes det planer om bølgekraft-aktiviteter også i Norge, om enn ikke i nær framtid. 

- Selskapet jobbet med mange prosjekter over hele verden, et av dem er i Norge. Men dette er ikke nært forestående, sier Magnussen til Teknisk Ukeblad.

Seabased AB ble etablert allerede i 2001, som rent et innovasjons- og patentbasert selskap, med utspring fra Ångstrøm Laboratoriet ved Uppsala Universitet. 

Fattigmanns-virksomhet

- Jeg har holdt på med dette i 15 år, og har aldri hatt romslig økonomi til driften, det har vært en ren fattigmanns-virksomhet. Vi er veldig fornøyde med å ha fått en partner med stabil økonomi. Avtalen gjør det mye lettere å få nye kunder og eksportere teknologien til andre land, sier Leijon til Teknisk Ukeblad.

Etter nevnte aksje-transaksjon sitter gründeren, gjennom Leijon Engineering, igjen med 16,21 prosent av stemmene i Seabased AB.

Nevnte selskap og nye Seabased Holding AS skal samarbeide tett, ifølge en melding fra selskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.