Aktører både i Norge og Sverige har etterspurt grunnlagsmaterialet for hvilket potensial som finnes for produksjon av vannkraft og vindkraft i Norge i forbindelse med det svensk-norske elsertifikatmarkedet.
Mens den svenske Energimyndigheten, som tilsvarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), har lagt fram en rapport for offentligheten om det svenske potensialet, har ikke norske NVE og Olje- og energidepartementet (OED) offentliggjort noen tilsvarende rapport. Det bar også NVE og Enovas årlige vindkraftkonferanse preg av, der analytikere var invitert for å legge fram sitt syn på hvor mye vann- og vindkraft som kan tenkes å bli bygget.
Les også: Risikerer innsidehandel med elsertifikater
Tro og anslag
Anna Jivén jobber i Venus Vind som er HG Capitals skandinaviske prosjektportefølje. Hun var kritisk til all usikkerheten.
– Dere sier “jeg tror” og “mitt anslag er”. Hvorfor får vi ikke konkrete tall. I Sverige står offentlighetsprinsippet og transparensen veldig sterkt. Vi trenger mer markedskommunikasjon og mer transparens fra Norge, sa hun.
Norge og Sverige planlegger et felles elsertifikatmarked hvor de til sammen skal bygge 26,4 TWh fornybar kraft mellom 2012 og 2020. Markedet skal etter planen starte allerede 1. januar 2012, og Norge har svært dårlig tid med å få alt på plass i tide.
Øistein Schmidt Galaaen i Norsk vindkraftforening (Norwea) tok NVE i forsvar. Han viste til at det er mye tallmateriale i den svenske Energimyndighetens rapport som er hentet fra NVE og som er gjengitt i rapportens fotnoter og at informasjonen flere ganger er gjengitt på seminarer.
– Hva mer er det vi ber om, spurte han.
Les også: Kritisk til industri-unntak
EU-forhandlinger
Men Jivén var ikke fornøyd.
– Det er fint at tall fra NVE kommer fram i fotnoter i en svensk rapport og at NVE snakker på seminarer. Men det holder ikke, sa hun.
Det fikk avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE til å ta ordet. Han påpekte at det ligger veldig mye data om planlagte kraftutbygginger tilgjengelig i NVEs database, som ligger åpent tilgjengelig for alle. Han mente også at Norge måtte være mer tilbakeholden med informasjon enn Sverige siden vi ennå ikke er ferdig med forhandlingene med EU om fornybardirektivet.
Les også: NVE advarte OED mot sertifikat-nekt
Svenskene bestemmer
Men Jivén understreket at hennes poeng var at det vil være i Norges interesse å være åpen overfor Sverige, siden Sverige allerede har et marked som er oppe og går og kan bestemme om Norge får være med.
– Det vil være i Norges interesse å legge fram noe, gjerne et notat på et par sider, før svenske politikere i oktober skal ta beslutningen om de vil ha et felles elsertifikatmarked, sa hun.
Sverige har en borgerlig mindretallsregjering som er positiv til sertifikatsamarbeidet. Men hvis sosialdemokratene sier nei på grunn av usikkerhet rundt det norske potensialet og at den norske vannkraften tar en for stor del av utbyggingene, kan det stoppe hele sertifikatsamarbeidet.
Les også: – Bør ikke betale for unyttig kraft