Mangel på ingeniører kan by på betydelige utfordringer når produksjonen av fornybar energi skal økes framover, advarer NHOs landsforening for energibedrifter, Energi Norge.
Innføring av Smart Strøm (AMS) og oppstart av elsertifikatmarkedet er de viktigste årsakene til at det nå går mot en kritisk mangel på ingeniører og andre faglærte i de kommende årene, skriver organisasjonen på sin nettside.
– Utdanningssystemet må dimensjoneres etter hva vi har behov for, sier NHO-president Kristin Skogen Lund.
Les også: NAV varsler ingeniørmangel
Økende behov
Ifølge NHO mangler det i dag 16.000 arbeidstakere innenfor Ikt og ingeniørfag, og behovet for nye ansatte og ny kompetanse kommer til å øke i energibransjen i året som kommer.
Løsningen, ifølge Skogen Lund, er å få elever til å velge realfag, og å gjøre veien via yrkesskoleutdanning til høyere relevant utdanning enda lettere.
– Samtidig må vi også øke kompetansen til ufaglært arbeidskraft som kommer hit for å jobbe, sier Skogen Lund.
Les også: Bør fri til latino-ingeniører
Rekordmange lærlinger
Gruppeleder innen forskning og utdanning i Energi Norge, Christine Meling, sier det har skjedd mye positivt for fagopplæringen i året som gikk.
– I 2011 tok energibransjen inn rekordmange lærlinger, og Energi Norge har også jobbet med å revitalisere energioperatørfaget for å sikre at det gir elevene mer relevant kompetanse, ikke bare innenfor vannkraft, men også innenfor vind og andre fornybarkilder, sier Meling.
Må satse hardere
Tidligere i år ga også regjeringen klarsignal om å fortsette den såkalte Y-veien som gjør at faglærte lettere kan gå videre til høyere utdanning. Men Meling påpeker at selv om det har vært positive trender innenfor enkelte sektorer, gir det overordnede bildet fortsatt grunn til bekymring.
– Vi trenger 1500 nye ansatte hvert år de neste tre til fem årene. Dette betyr at vi er nødt til å satse mye hardere på rekruttering for å vinne kampen om de kloke hodene, sier hun.
Les også:
Kontraktene skaper ingeniørmangel