Etter 40 års forhandlinger kom Norge og Russland til enighet om at det 175.000 kvadratkilometer store området skal deles i omtrent to like store deler.
Les også: Enighet om delelinjen
Rådgivningsfirmaet Sherpa Konsult er eksperter på nordnorsk og russisk oljevirksomhet. De har gitt ut det oppdaterte kartet, som viser delelinjen med de riktige koordinatene.
Klikk her for å se kartet i full størrelse (PDF)
KART: .
Nytt perspektiv
–Vi jobber først og fremst med Shtokmanfeltet på russisk sokkel, og har store forhåpninger til det. Det skal tas en beslutning for dette i mars neste år, men det kan bikke begge veier. Med delelinjen har det kommet et nytt perspektiv til Norges østlige grense. Vi får 85.000 kvadratkilometer med nytt område som er lovende, sier partner Kåre Storvik i Sherpa Konsult til Teknisk Ukeblad.
Ifølge Storvik er det kjent at prospektene er større desto lengre øst man kommer. Russland opererer med et estimat for området på 6,8 milliarder tonn oljeekvivalenter.
Les også: Uavklarte ressurser i Barentshavet
– Det er også slik at det ser ut som strukturer krysser grensen mellom landene. Avtalen har også regler for hvordan man skal håndtere slike felt, basert på samme system som brukes mot britisk kontinentalsokkel. Dette er verdifullt, for man vil da automatisk få samarbeid mellom norsk og russisk side, sier Storvik.
Les også: Kompromisslinjen åpner for ressurskappløp
Her ligger oljefremtiden
Sherpa Konsult mener at tyngdepunktet i norsk oljevirksomhet er i ferd med å flyttes mot den østlige grensen.
– Her ligger den største muligheten til å gi nytt giv til norsk oljevirksomhet. Vi kan ikke skjønne noe annet enn at dette blir svært bra, sier Storvik.
Enigheten om avtalen ble gjort kjent i Oslo 27. april i år da Russlands president Dmitrij Medvedev besøkte Norge. Avtalen ble undertegnet av begge parter 15. september i år, men forventes ikke ratifisert før tidlig neste år.
Les også: Ingen tro på lettet press mot Lofoten