GUIDER

Slik blir mobilen din en Commodore 64

Commodore-sjefen har gått bort. Vi hedrer han største bragd ved å vise deg hvordan du gjør mobilen din om til en Commodore 64.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. apr. 2012 - 12:53

Søndag 8. april gikk grunnleggeren av Commodore Business Machines, Jack Tramiel, bort. Han ble 83 år gammel. Mannen var ansvarlig for det som den dag i dag er verdens mest solgte datamaskin: Commodore 64.

Om du er rundt 30 år eller eldre er muligheten for at du har et kjærlig forhold til denne maskinen stor. Den var den desidert mest vanlige datamaskinen i norske hjem på 80-tallet, og de aller fleste maskinene ble trolig først og fremst brukt til spill.

Det  ble solgt så mange som 17 millioner av maskinen, som var Commodores største hit. Maskinen ble lansert under CES-messen i 1982, og kom i salg august samme år. De skulle avslutte produksjonen i 1995, men gikk konkurs i april 1994.

Spreking for sin tid

Rent maskinvaremessig fremstår Commodore 64 i dag som en utrolig lite avansert sak, men for sin tid var den et teknisk vidunder. Den kadde en MOS Technology 6510-prosessor på 1 MHz, 64 kB RAM og 20 kB ROM. Den kunne tegne opp grafikk med 16 farger i oppløsningen 320 x 200 piksler.

Lydbrikken SID 6581 var med på å gi Commodore 64 den spesielle "sounden", som har fått en oppblomstring i moderne musikk de siste årene. Om du savner lyden av spill fra glansdagene finnes det faktisk apper som spiller denne musikken.

LES MER: En musikalsk reise tilbake til 80-tallet



Førsteutgaven av Commodore 64. Foto: Bill Bertram,  Creative Commons

Vi aner ikke om den godeste Jack Tramiel var begeistret for Commodore 64-emulatorene som dukket opp til PC-er på 90-tallet. En ting er i alle fall sikkert: De holder liv i maskinen den dag i dag, 18 år etter at den siste maskinen forlot samlebåndet.

Disse emulatorene lar deg kjøre programmer og spill på andre maskiner, inkludert mobiltelefonen din. Etterhvert som mobilene har fått mer og mer prosessorkraft har det blitt mulig å kjøre slike emulatorer på mobilen.

En emulator er enkelt sagt et program som oversetter kode skrevet for et annet system. Det gjør at du kan laste inn Commodore-spill på mobilen din. 



Frodo C64 på Android.

Skaff deg en Commodore 64-emulator

De fleste smarttelefoner har mulighet for å kjøre en slik emulator. Men det kreves gjerne at du har litt prosessorkraft å ta av for at spillene skal kjøre i et akseptabelt tempo og med god lydgjengivelse. 

iPhone: Commodore 64 er en app hvor du kan kjøpe og spille forskjellige C64-spill. Du kan ikke laste inn spill selv. Det finnes imidlertid "skikkelige" emulatorer for jailbreaket iPhone.

Android: Frodo C64 er en gratis og god emulator basert på en populær emulator for PC-er.

Windows Phone 7: Ingenting tilgjengelig, men denne karen jobber med en Windows Phone-versjon basert på Frodo.

Windows Mobile: Pocket Commodore 64 er en emulator for eldre Windows-mobiler. 

Symbian: Frodo finnes også til Symbian, og støttes av S60 3rd og 5th edition, og Symbian^3.



Selveste Last Ninja 2, kjørt i en emulator.

Skaff deg spill

Når du har installert en emulator trenger du noen spill. Unntaket er for iPhone-versjonen, som ikke lar deg laste inn andre spill enn de som tilbys gjennom appen.

Å laste ned gamle Commodore 64-spill er en smal sak. Men du beveger deg i en gråsone juridisk sett. Mange av spillene er fritt tilgjengelig, men mange er også beskyttet av utgivernes rettigheter.

Det er veldig vanskelig å vite hvilke spill som er greit å laste ned, og hvilke som kan anses som fritt tilgjengelig. En tommelfingerregel er at spill som finnes for nedlasting på store Commodore 64-nettsteder er fritt vilt. 

Kanskje ikke nødvendigvis, men logikken er at rettighetshaverne trolig ville stoppet distribusjonen av spillene dersom de ikke ønsker at spillene skal være tilgjengelig gratis.

Om du vil være helt på den sikre siden kan du ta turen opp på loftet, finne esken med Commodore-spill, og laste ned de du eier. Vi satser på at du klarer å google deg frem til noen nettsteder som har Commodore-spill på egen hånd.

Formater

Spillene kommer i forskjellige formater utifra originalmediet. De vanligste formatene du støter på er disse:

  • Disketter har filendelsen .D64
  • Kasetter har filendelsen .T64
  • Cartridger har filendelsen .CRT



Du må laste spillene over på mobilen, og starte dem via emulatoren.

Slik spiller du på mobilen

I denne guiden har vi gått ut i fra Android, da Frodo C64 blir jevnlig oppdatert, har mange muligheter takket være Android, og har gode omtaler i Google Play. 

Fremgangsmåten vil være omtrent den samme på emulatorer til andre mobiler.

Last inn spillet

Når du har funnet spill, laster du dem ned til PC-en din. De kommer gjerne i komprimerte .ZIP-filer, så pass på å pakke ut filene på PC-en først.

Når du har pakket ut filene ender du opp med filer med filendelsene beskrevet over. Det vanligste er D64-filer, og det er ofte flere filer for ett enkelt spill. Hver fil representerer en side av en diskett, så om et spill ble levert på to disketter har du altså fire filer.

Neste steg er å overføre spillet til mobilen. Det enkleste er å koble en USB-kabel mellom mobilen og PC-en, og overføre dem til en mappe på mobilen. For enkelhets skyld kan du gjerne opprette en egen mappe for C64-spill på telefonen.

Alternativt bruker du en minnekortleser og overfører filene rett til minnekortet.

Start spillet

Når du har overført spillene dine er det bare å starte opp emulatoren. Frodo C64 for Android (og de fleste andre emulatorer) vil vise deg kommandolinjen til Commodore 64. Du trenger ikke å skrive inn noe her.

I Frodo C64 trykker du på menytasten, velger "Load disk" og deretter den første filen - typisk "[spilltittel] Side A.d64". Du kan deretter forsøke å trykke "Start the disk (first entry found)". Om dette ikke fungerer velger du "Load disk program #2".

Som du ser vises i utgangspunktet et tastatur. Dette vil ikke fungere spesielt bra å spille de fleste spill på. Trykk derfor menytasten, og deretter "More" og velg "Joystick mode". Du kan veksle mellom de to modusene ved å trykke tilbake-tasten på telefonen.

Som du kanskje husker var det noen spill som krevde at du hadde joysticken i enten port 1 eller port 2. Dersom joysticken ikke fungerer kan du forsøke å "skifte" inngang i menyen.

Verre er det ikke!

Vær oppmerksom på at noen telefoner ikke er like godt egnet som andre. Vi har forsøkt emulatoren på HTC One X, hvor lyden er hakkete og fæl. Det kan hjelpe å øke eller senke "Frame skip count" i innstillingene. På Samsung Galaxy S II har vi ikke hatt slike problemer.



Hvem trenger spillkonsoller når man har Commodore 64?

Spill på TV-en

Om du vil ha en litt mer autentisk Commodore 64-opplevelse kan du ganske enkelt koble mobilen din til TV-en. Da trenger du i tilfelle en mobil med TV-utgang, og mulighet for speiling av skjermbildet.

Mange Android-telefoner kommer med HDMI-utgang, så du trenger ikke annet enn en HDMI-kabel eller en MHL-overgang for å spille på TV-en. En hel del Symbian-telefoner har også støtte for kompositt-signal via 3,5 mm-utgangen.

LES MER: Slik kobler du mobilen til TV-en via HDMI



Kobler du til for eksempel Wiimote til Android-telefonen kan denne brukes til å spille med. 

Koble til en kontroller

Å knote med spill som er laget for bruk sammen med joystick på en trykkskjerm gir ærlig talt ikke verdens beste spillopplevelse, selv om det fungerer. Har du en Android-telefon med taster kan du enkelt definere tastene som spillkontroller på telefonen.

Men det finnes andre, stiligere måter å spille på. Har du koblet telefonen til TV-en er neste steg å koble en spillkontroll til mobilen.

Det finnes flere måter å gjøre dette på, og har du en tablet eller mobil med Android 3.2 eller 4.0 er det støtte for tilkobling av spillkontroller via USB.

Det er også mulig å koble til en PlayStation-kontroller via Bluetooth, men dette krever at du rooter telefonen din og laster ned en egen app.

Har du en Nintendo Wii er det en langt smalere sak. Da trenger du appen Wiimote Controller, som lar deg koble til Wii-kontrolleren. Vi har testet den med HTC One X, hvor det fungerer fint. Det fungerer imidlertid ikke på Samsung Galaxy S II.

Med Wiimoten og mobilen koblet til TV-en via HDMI har vi plutselig en fullt fungerende Commodore 64 i stua igjen. Og det er sannelig et hyggelig gjensyn.

Happy gaming!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.