GØTEBORG: Forskere ved Chalmers Tekniske Högskola i Gøteborg er blant dem som forsker på hvordan vi kan gjøre mobilnettet raskere og mer stabilt.
Tommy Svensson, førsteamanuensis i kommunikasjonsteknologi ved Chalmers, peker på fire kommende teknologier som vil være avgjørende. Essensen er knep som gir et smartere og mer fleksibelt nett, noe som øker stabilitet og hurtighet.
Han og medforskerne jobber for eksempel med hvordan brukerne kan beholde signalet selv om de befinner seg i et område med ustabil dekning og hvordan ulike operatører kan bruke samme frekvenser.
Billigere
– Disse teknikkene vil være aktuelle om 10 år eller mer. Det handler om å møte økende kapasitets- og tilgjengelighetskrav til mobilnettet som følge av flere og flere brukere av smarttelefoner og mobilt bredbånd, sier forskeren.
På noe kortere sikt handler det om standarden LTE Advanced, antenneteknologien En gig i lufta og lettstelte "self organizing networks". Long Term Evolution (LTE) vil som kjent være "motoren" i 4G-nettet.
– Alle disse teknologiene trengs for å møte kravene til nettet. Brukerne vil forhåpentligvis ikke mer så mye mer enn at tilgjengeligheten er god uansett dekningsgrad, det går raskere enn med dagens 3G-nett, applikasjoner fungerer godt og at batteritidene til mobile enheter vil være gode nok, sier han. Han legger til:
– Det vil dessuten ikke koste mer enn i dag, snarere mindre, sier Svensson.
Bruker Svalbard som 4G-laboratorium
Smartere
Javan Erfanian, direktør for nye teknologier i teleselskapet Bell i Canada, gir følgende eksempel:
– Med LTE Advanced kan du bruke ett nettverk nå, og så et annet nettverk en halv time senere. Det vil gi en mye mer dynamisk og raskere trådløs trafikkavvikling, sier han.
Med LTE kan man altså bruke antenneteknologien MIMO, noe som gir klare fordeler:
– Med MIMO - som altså er avansert bruk av antenneteknologi - brukes flere antenner på både sender- og mottakersiden. Det gir økt gjennomstrømming av data uten at man må øke båndbredden. Man får flere bit/s inn på det samme frekvensområdet, sier Erfanian.