Bransjen hadde nok håpet touchskjermens inntog i PC-markedet skulle gi en boost til alt-i-ett-kategorien, som stort sett har vært dominert av Apples iMac hele 2000-tallet.
Om vi ser på oppmerksomheten rundt disse, samt en del tilbud vi har sett i det siste, så er nok fasit at salgstallene har vært ganske magre, uten at det betyr at det ikke har eksistert gode produkter.
Sist vi testet alt-i-ett-maskiner var det riktignok iMac som kom ut på topp, men også Dells XPS 27 utmerket seg i positiv retning. Asus' tilbud var også brukbart, men en ekstremt reflektiv skjerm gjorde at den ikke nådde helt opp.
Oppfølgeren
Nå har ET2701, som den het, fått en oppfølger, og kanskje ikke overraskende har den fått navnet ET2702. Utformingen ser ut til å være prikk lik forgjengeren, men spesielt innvendig har den fått et løft.
Vår testutgave var utstyrt med Intels heftige Core i7-4770-prosessor, 16 GB RAM, dobbel lagring i form av en SSD-disk på 128 GB og en roterende disk på 1000 GB, og ikke minst grafikkløsningen AMD Radeon HD8890A, som bør gjøre Asus-maskinen til en relativt habil spill-PC.
Designet er som tidligere av det mer maskuline slaget, med store flater i sort, blank plast, i tillegg til en mørk, sandblåst aluminiumstone. Det fungerer greit, men vi skulle gjerne sett at skjermen hadde noen flere justeringsmuligheter. Slik det er nå kan den kun vippes frem og tilbake i et veldig begrenset omfang.
Både høydejustering og en mer fleksibel vippemekanisme hadde gjort det mer aktuelt å bruke touchskjermen på Asus-maskinen.
Skjermen er noe mindre reflektiv enn tidligere, uten at det betyr at problemet er helt vekk. Vi har stort sett brukt maskinen i et noe dunkelt cellekontor, hvor problemet er minimalt, men du vil nok irritere deg mer over refleksjoner i lysere omgivelser.
Touchpanelet er den store synderen her - det gjør at selve panelet og skjermglasset må monteres med et visst mellomrom, noe som gjør problemet med refleksjoner større.
Her har Apple en "fordel" på touchløse iMac, hvor panelet og glasset kan monteres helt inntil hverandre.
TEST: Macbook Pro Retina 15: Så mye Macbook får du for 21.000 kroner
Fin skjerm
Skjermen i seg selv har oppløsningen 2560x1440, som inntil Apple lanserte sin 5K-skjerm nylig stort sett var i toppklassen hva angår slike alt-i-ett-maskiner. Oppløsningen fungerer fortsatt godt, etter vår mening, og du kan ikke skille de inviduelle pikslene fra hverandre fra normal sitteavstand.
Skjermen er ellers av god kvalitet. Vi kan ikke se noen "bleeding", eller lekkasje av lys i kantene, og sort er sort og hvitt hvitt, om enn litt varm i tonen.
Innsynsvinklene er også gode både horisontalt og vertikalt, selv om lysstyrken synker når vi beveger oss helt ut mot ytterkantene.
Skjermen har dog tilsynelatende ingen manuell justering av baklyset, noe som kan vise seg å bli et problem om den automatiske justeringen av en eller annen grunn ikke skulle henge med. Vi har ikke opplevd dette som noe problem.
TEST: Tre skikkelige spillmonstre
God ytelse
Ytelsen er svært god, og ikke langt bak den toppkonfigurerte iMac-en vi hadde inne til test tidligere i år. Prosessor- og minneytelsen ligger litt over iMac-en, mens Radeon-brikken byr på ganske god spillytelse, om enn ikke helt på nivå med GTX775-brikken som satt i iMac.
34 bilder i sekundet i snitt på Ultra High og 1920x1080 i Bioshock Infinite er bra, og samme innstillinger gir mellom 42 og 44 bilder i sekundet i vår testsekvens i Borderlands II. Det er godt innenfor det vi anser som behagelige bilderater.
3DMark-resultatet bærer også bud om at dette er en maskin som kan håndtere det meste av nymotens spill, og det på høye kvalitetsinnstillinger.
Sandisk-SSD-en yter greit, med maksimalt 492 MB/sek i leseytelse og 299 MB/sek i skriveytelse.
I PCMark 8 Storage-testen, som sier mer om snittytelsen, får vi 206,76 MB/sek, også det et relativt gjennomsnittlig SSD-tall.
PCMark 7 | 3DMark Vantage | Geekbench 2 | |
Asus ET2702 (2014) | 5138 | 15257 | 11381 |
iMac 21,5" entry (mid-2014) | 2932 | 5435 | 6384 |
iMac 27" (sent 2013) | 4151 | 23816 | 10918 |
Dell XPS 27 (2013) | 4935 | 9059 | 11005 |
PCMark måler generell systemytelse, 3DMark grafikkytelse og Geekbench prosessorytelse. |
Bråkebøtte
Vårt største irritasjonsmoment med Asus ET2702 er den irriterende vifta som konstant gir fra seg et godt hørbart støynivå.
Selv på null belastning er den på et høyere nivå enn undertegnede noen gang klarer å presse iMac-en på hjemmekontoret, og under belastning nærmer Asus-en seg et lite jetfly.
Det skal sies at den høyeste viftefrekvensen ikke varer lenge av gangen, men det er nesten enda verre - en vifte som endrer frekvens titt og ofte er mer irriterende enn et jevnt støynivå. Ikke imponerende, altså.
TEST: Mac Pro: En liten råtass
Mange tilkoblingsmuligheter
Tilkoblingsmessig er Asus-en godt utstyrt, og det er også praktisk at det finnes muligheter både på baksiden og i et sidepanel som er lettere tilgjengelig fra fronten av maskinen.
Bak finner vi to USB-porter, hvorav den ene benyttes til medfølgende tastatur/mus, to Thunderbolt-porter, ethernet og både HDMI-ut og HDMI-inn.
Det betyr at du lett kan koble til minst en ekstra skjerm, i tillegg til at du kan bruke ET2702 som skjerm for en TV-dekoder eller en spillkonsoll.
Praktisk om du bor på liten plass eller vil bruke maskinen på soverommet, og ett av de større minusene med iMac - den nye 5K-varianten kan for eksempel ikke brukes i Target Display Mode i det hele tatt.
Sidepanelet byr på ytterligere fire USB-porter, optisk lyd i form av SPDIF, hodetelefon- og mikrofonport. Maskinen har også bluray-drev.
Subwoofer
Asus fortsetter også sin trend med å levere alt-i-ett-maskiner med en liten subwoofer.
Vi skal ikke påstå at det du får her er noe fullverdig stereoanlegg, men det gir et litt tykkere bassgulv i lyden, og duger nok til en liten hybelfest. Det skal dog sies at det fører til at du trenger noe mer plass på skrivebordet.
Vi irriterer oss også grønn over de ekstremt påtrengende påminnelsene til virusprogrammet McAfee, som stadig har ett eller annet vi bare må få med oss.
TEST: Bose SoundSport: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret
Konklusjon
Asus ET2702 byr på god ytelse og praktiske tilkoblingsmuligheter, men støynivået er en god del for høyt til at vi kan gi noen helhjertet anbefaling.
Det er synd, for ellers er det en god del å like. Prisen på testutgaven vår ligger på rundt 16000 kroner, men vi vil igjen nevne Dells XPS 27 som et godt alternativ om du ikke vil ha iMac.
Den har tilnærmet like spesifikasjoner (men med en noe svakere grafikkløsning), men en mer fleksibel skjermhengsel og et lavere støynivå. For tiden er den priset til drøyt 14000 kroner.
iMac er naturligvis også et glimrende alternativ i samme prisklasse, men den har ikke touch, ikke optisk drev og ingen flashlagring i basiskonfigurasjonen.
Støynivået er dog glimrende lavt og designet særdeles lekkert.
Les også:
TEST: Samsung Galaxy Alpha: Endelig en skikkelig lekker Samsung
TEST: Huawei B890 Emcom Edition: Slik får du nett på hytta med uteantenne
TEST: iMac 21,5: Slik er den nye «billig-iMac-en»